Aglaja Sauvignon Blanc & Semillon 2016, Vimmid

Aglaja Sauvignon Blanc & Semillon 2016, Vimmid

Vino iz Negotinske krajine za koje se može slobodno reći da je ultimativni ovogodišnji hit crnogorskog primorja, ništa slabije ne prolazi ni na srpskom tržištu.

Sa jedne strane svežina sovinjona već sama po sebi obećava rashlađenje, sa druge, sorta semijon ima neku posebnu auru ne samo kod vrhunskih poznavaoca vina. Pritom, ova jedinstvena kombinacija u srpskom vinarstvu, besprekorno je pogodila ukus najšire „čitalačke“ publike, bilo da se vino uživa posebno ili uz hranu.

I uz sve gore navedeno, u vinogradu su se „malo uspavali“, kako u šali kažu u vinariji Vimmid, pa je grožđe dohvatilo trun zrelosti više. Jednostavno, berba 2016. začinjena je dodatnim prstohvatom slasti te je iz kategorije suvih vina prešla u onu polusuvu koja mnogima izuzetno prija. Pogotovo onima koji su letos uživali na obali mora, posle sve te soli, slast je došla kao melem na ranu. Ili izgorela ramena...

Ipak, kako vino pre svega nastaje u vinogradu, nipošto ne smemo zaboraviti da sirovina za vino Aglaja Sauvignon & Semillon dolazi iz četiri decenije starih vinograda u Smedovcu, iz čuvenog Rajačkog vinogorja. Specifičan sastav zemljišta u ovom vinu zapečatio je osnovne karakteristike, raskošan voćni buke uz arome meda i svežinu limete protkane finom mineralnošću, a elegancija je postojano dodata specifičnim pristupom u podrumu tehnologa Vlade Frunzarelovića. Kupažirani su podjednaki delovi sovinjona i semijona, s tim što je jedna petina ove druge sorte odležala tri meseca u barik buretu. Gutljaj klizi glatko, a slalst se dugo razliva po nepcu i ostaje u postojanoj završnici.

Ovakvo vino spada u šampione aperitivne kategorije, ali i superpojačivače finih ukusa bele ribe, barenog mesa i belih sosova sa divljim pečurkama ili domaćih kolača sa koštunicama. Međutim, uz toplu mladu jagnjetinu ispod sača, samo vino dodatno dobija u slasti.

Dobro je poznato da semijon prati priča kako teško uspeva na brojnim lokacijama širom sveta pa ga zato vinari često „zaborave“ u svom portfoliju. Ne, ne uspeva on teško, ali dobar semijon uspeva samo na određenim lokacijama, a čini se da je Negotinska krajina upravo takvo mesto, gde za šardone, sovinjon, kaberne i semijon uvek ima dovoljno sunca danju i još više svežine noću. I ovo je belo vino pokupilo sve najbolje od tog teroara i to je najvažnije od svega.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama