Verdot - Petit Verdot Barrique, Private Reserve 2012, Stobi

Verdot - Petit Verdot Barrique, Private Reserve 2012, Stobi

Evo jednog vina iz Tikveškog vinogorja za koje se sa sigurnošću može reći da je nešto najbolje što se u kategoriji oko 13 evra može pronaći u ovdašnjim vinotekama.

Premium linija vina Private Reserve, još uvek mlade, ali i jedne od najvećih i najmodernijih makedonskih vinarija Stobi, koju prati ona bitna odrednica „proizvodimo isključivo od sopstvenog grožđa“, kao da iz dana u dan sazreva i razvija se u bocama. Naime, svaka od šest različitih etiketa ove linije svaki put kad je iznova probamo nanovo iznenadi na onaj najlepši način.

Vino Verdot specifično je već samim tim što je to jedan od ekstremno retkih primera sortne i stopostotne koncentracije pti verdoa koji inače i po nekom nepisanom enološkom običaju završi u najboljim svetskim kupažama. Kao da namerno želi da se dokaže, ova sorta se u Stobi boci pretvorila u sublimat čokolade i zrelih trešanja, i vino koje bi moglo da uđe u udžbenike engleskog jezika radi lakšeg i bržeg savladavanja istog ili makar pojmova vezanih za vino. A evo kako:

Boja je intense purple. Zbilja maksimalno intenzivno crvena i ljubičasta gusta tečnost gotovo teško kaplje u čašu, a kad se nalije, odmah pokaže svojih 14% divno uklopljenog alkohola u naborima koji ostaju po ivicama stakla.

Rich & rounded: Reč „bogato“ ne treba ni prevoditi a ovaj je verdo zasigurno bogat i prebogat svime. I zaokružen u potpunosti.

Na jeziku tj nepcu doživljaj silky elegant tannins je maksimalan. Svileni, elegantni tanini koji se sa uživanjem mogu žvakati, pa to je barem svima jasno, nije potreban prevodilac.

I za kraj: spicy, black cherry & hint of vanilla. Začinski, crne trešnje (višnje) i dodir ili naprstak vanile od najbolje hrastovine. Sve se razume, čas je gotov, a sad kreće čisto uživanje.

Verdot Private reserve 2012, je u svom „detinjstvu“ na prošlogodišnjem Decanteru dobio „tek“ bronzu, u tinejdž dobu ovog proleća srebro u Sofiji a potom već prvih dana jeseni zlato na Mundus Vini, i sad je samo pitanje šta će osvajati u punoj zrelosti?

Na par degustacija početkom jeseni 2017. godine izaziva oduševljenje, a divne kiseline koje se pojave tek kad vino progutate obećavaju jako dugi niz vrhunskih uspeha ove etikete.

Za sad, pametno odabrana boca, elegantna etiketa i dobar plutani čep zadovoljiće i najizbirljivijeg somelijera pri posluživanju. Vino obavezno treba dekantirati desetak minuta, ili ga u čaši ostaviti da se otvori isto toliko. Ko je nestrpljiv, osetiće neobičan otpor jednog velikog vina. Nakon divne najave čokolade i neobične svežine iz grlića odmah po otvaranju boce, iz čaše dopiru ozbiljna gustina uz značajnu trpkost. Pomalo slani, dosta mineralni, čak gorkasti biće ti prvi gutljajčići koji nipošto ne klize niz grlo. A onda, svakim nadolazećim minutom, slast se pojačava, crveno zrelo voće kreće da mami, a začini kao da se rađaju iz čokoladnih nota. Ako bi pokušali bojama da se izrazimo, onda su to nekakve modro plave griotte koje ostaju dugo u pamćenju, a završnica se odlikuje više slašću koja traje nego nekom određenom aromom.

Iako na početku zbog velike koncentracije svega u ovom vinu izgleda da ćete jednu čašu razvuči na čitavo veče, već nakon dvadesetak minuta shvatićete da vas ove veoma zrele marele neće pustiti na miru dok i poslednju kap bukvalno ne oližete sa ivice čaše.

A ukoliko želite ili prosto morate i nešto da pregrizete uz „malog zelenog“ eventualno možemo predložiti odreske dinstanog divljeg vepra (ili domaće svinje) u slatkastom sosu od divljih pečuraka, ili slane pržene bademe. Ali probajte prvo ovo vino samo, ono je praktično kompletan obrok  u čaši.

nazad na vrh

Srodni tekstovi