Traminac 2016, Quet

Traminac 2016, Quet

Prosto rečeno ovo je realni šampion u konkurenciji belih vina kod premijum linije neke srpske vinarije kad je odnos cene i kvaliteta u pitanju!

Uostalom, nije mala stvar kad poznato ime u krugu vrhunskih svetskih vinskih konsultanata kaže kako bi baš ovaj Quet Traminac 2016, Fruškogorske vinarije, da je proizveden u Francuskoj i da se tamo nađe na policama predstavljao - čudo! Naravno, u pozitivnom smislu.

Ali još je daleko značajnija činjenica u ovoj izjavi to, da je taj stručnjak, Francuz, to rekao za vino koje je sam napravio. Da li mislite da bi se taj neki, imenom i prezimenom Tieri Abere, kompromitovao na toj teško osvojivoj svetskoj sceni enologa i konsultanata da svoga „konja“ sam hvali?

Teško.

Da nije sto posto siguran u sopstveni proizvod, ćutao bi, uzeo honorar i otišao, ili nastavio dalje u mukloj tišini. Ali realna situacija na terenu, da proizvodi vino od grožđa dobijenog iz vinograda za koji neki pričaju da je najbolji na inače fantastičnom teroaru Fruške gore koga kao u rerni greju takozvana „dva sunca“, ono s neba i drugo sa površine Dunava, i empirijski dokazana činjenica na Decanteru i drugim nadmetanjima, da je upravo traminac sa ovih pozicija oko državne srpsko-hrvatske granice, možda najmirisniji na svetu, daju mu potpuno pravo da stav izrekne najglasnije što može.

Traminac pod etiketom Quet je iz Fruškogorske vinarije prvi put najavljen 2012. godine ali je kao suvo vino u ozbiljnijim količinama potekao tek tri godine docnije kada je upoznao auditorijum svojim čistim sortnim karakteristikama, notama belog cveća i zrelog belog voća. Međutim, taj Quet Traminac 2015 nije dogodine smenila samo drugačija etiketa sa izraženijom tvrđavom koja je zaštitni znak Quet brenda koji i inače puno polaže na estetiku proizvoda, već i jasna strukturna i aromatska promena vina iz sad daleko zrelijeg vinograda.

Osim što sa 14% alkohola ima jedan procenat više od prethodne berbe, traminac iz 2016. je verovatno najjači i najlepši srpski traminac na nosu, potpuno prepoznatljiv. Možda mu sad nedostaje malo sortnosti, rekli bi zluradi stručnjaci, ali iskreni vinoljubac uživaće u divnim voćnim aromama koje poput lave izbijaju iz čaše. Uz uglađene kiseline i visok alkohol koji se nigde ne oseća, naleti kruške, đumbira, egzotičnih plodova u završnici, čine ga vrhunskim letnjim napitkom i univerzalnim aperitivom. Iskreno, ako bi za nekakvu svečanost birali između proseka i ovog vina, ne bi razmišljali ni čas u korist traminca.

I dok već razmišljamo sa čime ga ukrstiti, vrhunske „buđave“ sireve, smuđa, ćuretinu, Cezar salatu, ili najbolje - ništa, samo da napomenemo da je cena ovog vina 500 dinara, a da se u vinotekama na akciji moglo dobiti i tri boce za 1.000. Čista ludost!

Ali ako ste je iskoristili kako treba, već vas vidim kako uz par kartona sedite pored prozora i gledate skijaše kako promiču zamrznutim padinama dok oko vas lebdi oblak savršenih voćnih aroma.

I da podsetim kad je reč o ovoj sorti u ovoj regiji, traminac Late Harvest 2012 iz Fruškogorskih vinograda koji se sad zove Tri sunca, osvojio je titulu najboljeg vina Srbije u kategoriji prirodno slatkih vina na Velikom testu Vino.rs 2013. godine, a ukoliko danas probate vino Tri Sunca pa uporedite sa komšijskim iz Iloka, videćete da iločki traminac, od koga je predikatno vino osvojilo platinasto odličje na Decanteru, možda i nije najbolji na svetu...

nazad na vrh