Kremen 2015, Matalj

Kremen 2015, Matalj

Da li je napisano baš sve o ovom čudesnom vinu negotinske vinarije Matalj koje već nekoliko godina kroji kapu samom vrhu srpske vinske scene?

Baš kao da je u stanju da baca varnice, tako je i Kremen gotovo od svog premijernog pojavljivanja raspaljivao strasti i rasprave među poznavaocima vina, kako kod nas tako i van granica zemlje.

Ovaj kaberne sovinjon sa dozvoljenim delom merloa iz berbe 2012. pobedio je 2014. godine na poslednjem Velikom testu Vino.rs nasledivši tako titulu srpskog vinskog šampiona od brata iz premijum kategorije vinarije Matalj, vina Kremen kamen koje je kasnije u Sofiji proglašeno i najboljim vinom Balkana.

Zašto je Kremen 
osvojio Srbiju

Matalj vinarija je tada takođe kroz bronzanu preporuku Decantera i srebro na prvom balkanskom BIWC nadmetanju dobila opipljiv dokaz da njena zvezda započinje svoju igru na željenom tržištu, a ovaj ukusni crveni kolač zagasite rubin boje, svežih kiselina, voćan sa respektivnom završnicom, očigledno da je bio jedno od prvih srpskih vina koje je uhvatilo povoljan vetar novih svetskih tendencija i potražnje vinoljubaca umornih od zagasite snage velikih istorijskih crvenih vina.

Grožđe za Kremen dolazi iz vinograda Kremenjača čije ime sadrži odrednicu podloge na kojoj se loza uzgaja, a posebna tajna očuvanja aromatske svežine vina je u mikroklimatskim uslovima, veoma hladnim noćima i vrlo velikom broju sunčanih, veoma toplih dana. Ali ni uticaj blizine Dunava ne treba smetnuti sa uma.

Za razliku od vina iz 2012 godine koje je bilo prava mediteranska berba sa atributima crvene voćne bombe, novi Kremen ima malo manje crvenog a više bledog voća - kaže Matalj. - Pod bledo znači da ne mislim na kupine, brusnice i slično jer ja u svojoj glavi voćne arome delim na one crnog voća i „bleđe“ nalik na višnje, trešnje...

Kremen ima 13,5% alkohola, tanini su nešto više igličasti nego tri berbe ranije, jednom rečju - vino deluje nešto reskije, svežije. Nikola Mladenović Matalj je nedavno na Beogradskom salonu vina održao radionicu Kremen sa Kremenjače gde se govorilo o lokaciji vinograda koja se pokazala kao izvanredna za uzgoj kaberne sovinjona, i posebno na fino sazrevanje tanina. U nekoj vrsti vertikale od prve berbe 2008. godine do ove 2015. prisutni su imali priliku da glasaju za svoj izbor i većini se upravo 2012. godina učinila kao najbolja, dok su Matalj i tehnolog Mladen Dragojlović ipak prednost dali onoj godinu dana ranije.

- Ljudima se očigledno jako svidela ta voćna bomba, a Mladen i ja i danas smatramo da vino iz 2011. ima apsolutno najveći potencijal za odležavanje. Ono se praktično još nije otvorilo ali ne u smislu da neće, već da se tek sad, šest godina docnije lagano uzdiže prema svojoj punoj zrelosti.

Kada zavrtite Kremen u čaši, boja na staklenim stranicama je upravo ona „original“ kao kad na Google pretraživaču tražite „imidž“ crvenog vina u čaši. A na nosu svežina koja dopire terana je naletom bilja i začina. Dok je hladan, mineralnost u Kremenu zbilja jako podseća na kremen u završnici koja sledi nakon istina zrelih, ali tanina koji će tek pokazati svoju pravu, punu finoću. Beli biber zapapriće malo čitavu stvar, ali vodeća priča vina Kremen 2015 je zapravo kompleksnost utiska koji možete analizirati do mile volje u potrazi za prepoznatim ukusima i mirisima. Vredi li ovo vino 10 evra koliko košta, ili daleko više, izbezumiće svakog stručnjaka na blajnd testu i tu je zapravo njegova genijalnost pošto se može degustirati u nedogled, a grejanjem se razvija i određena doza slasti.

Preporuku da se Kremen komponuje uz teletinu ili jagnjetinu i krompir ispod sača kao neku tradicionalnu etno-gastro varijantu iz postojbine ovog vina dopunili bi grilovanim lignjama i povrćem sa mnogo limuna, ili grčkom musakom sa ovčetinom. Kakva slast! No Kremen je savršen i uz omekšale i tople, pomalo gumasto grilovane komade specijalnog Miročkog sira.

Iako je u većini slučajeva crveno vino dobro dekantirati makar 30 minuta, Kremen koga je proizvedeno oko 20.000 boca je spreman za piće gotovo odmah po otvaranju, dok za čuvanje na polici ne brinite.

I za kraj, ne treba smetnuti sa uma: zahvaljujući kremenu se čovečanstvo razvijalo, zahvaljujući Kremenu  sa Kremenjače je čitava Negotinska krajina vraćena iz istorijskog vinskog budžaka na blještavu pozornicu internacionalne vinske scene. Bez kremena nema varnice, bez varnice vatre, a vatra istovremeno može biti najbolji prijatelj i najveći neprijatelj. Zato, ma koliko dobro ovo vino bilo ili ma koje drugo, pijte odmereno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi