Chardonnay (crna etiketa), Belo Brdo

Chardonnay (crna etiketa), Belo Brdo

Ples šadonea na srebrnom plavom Dunavu, to bi ukratko bio opis ovog jedinstvenog fruškogorskog vina sa pozicije Belo Brdo i iz istoimene vinarije iz Čerevića.

Ukoliko je tačno da pravi poznavaoci vina više od svih ispisanih aromatskih preferenci, sadržaja alkohola i kiselina, pa i same cene više vrednuju konstantnost kvaliteta i doživljaja, onda je ovaj Chardonnay sa prepoznatljivom crnom oznakom odležavanja u drvetu veliki favorit. Naime, na čuvenom AWC Vienna ocenjivanju u Beču, baš ovo vino vlasniku vinarije Aleksandru Zeremskom, redovno donosi srebrno odličje i to već pet godina za redom! Od svog prvog izlaska na internacionalnu scenu i to je upravo razlog zašto u naslovu nismo uz ime vina stavili i berbu iz koje je.

Ukratko, vino se proizvodi iz probirne berbe bobica, iz jedinstvenog vinograda i sa položaja Belo Brdo nakon čega kreće fermentacija u baricima kao i odležavanje u francuskom i američkom hrastu. Postupak zrenja traje tačno godinu dana a potom vino ide u bocu na dodatnih šest meseci gde se smiri i zaokruži. Količina alkohola dosta zavisi od berbe do berbe ali u proseku ovo vino sadrži idealnih 13 procenata koji su divno utopljeni u kremastu i pomalo uljanu strukturu zbog kojih se vino posebno traži pošto ga je veoma lako upariti sa brojnim gastronomskim izazovima gotovo svake svetske kuhinje.

Punoća tela i arome vrlo zrelog voća prožete su određenom dozom mineralnosti posebno primetnom na zadnjem nepcu, tu gde se komešaju  kajsije i breskve sa finim puterastim dodacima iz drveta. Svaki gutljaj je praktično sočan zalogaj gde iz završnice dopire sećanje na žute dunje na ormaru, a jagnjetina, tunjevina i perad, visoko će uzleti uz zdravicu sa ovim vinom.

Jednostavno, ukoliko tražite vrhunsko i elegantno vino za svaku priliku, koje i svojom cenom od oko deset evra na polici privlači pažnju, a znači vam to što mu možda nedostaje samo jedan bod za najvredniju medalju koliko je zafalilo berbi 2015 koju smo ovde opisali, onda je ovo upravo taj izbor.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama