Bella Novela 2016, Erdevik

Bella Novela 2016, Erdevik

Bella Novela je nova etiketa već poznatog vina iz vinarije Erdevik. Da se mlada ekipa ovog nekadašnjeg industrijskog vinskog džina, a danas delikatne, gotovo boutique majstorske radionice ne šali u enološkom i svakom drugom smislu, dokaz je ono što ćete zateći u čaši iako u vinariji tvrde: „Nije to ništa specijalno novo, to je isti naš sovinjon blan samo pod drugim imenom“. Je li?

Podizanje vinske priče, od vinograda, preko tehnološkog dela, podruma, a posebno imena i brenda je nešto veoma teško i komplikovano. To će vam potvrditi svaki vinar. A pogotovo je naporno kad priču podižete na ostacima koji podsećaju na vremena kad se ulagalo u kvantitet i milione litara proizvodnje, kakva je bila nekadašnja vinarija Erdevik. Možda upravo zbog toga etiketu Bella Novela 2016 krasi latinski citat AD AUGUSTA PER ANGUSTA, što bi rekli „po trnju do zvezda“ ili kroz teškoće do uspeha. A uspeh, bar sa ovim vinom, ne bi tebalo da izostane.

U mnogim se sitnim detaljima prepoznaje pametan rad erdevičkog tima na izgradnji poverenja sa publikom, baš kao što se u ovoj „jednostavnoj“ boci lepo vidi da nije namenjena brzom zaboravu. I to ne samo zbog jako duge, aromatične i tople završnice ovog vina.

Kapica koja se vrlo jednostavno i glatko skida i odličan Diam pluteni zatvarač garantuju trajnost. Ovo ćete vino jako teško vratiti konobaru da zameni bocu i posle par godina od berbe. A zelene, sveže sovinjonske note kao da se osećaju i pre otvaranja boce, pa ipak, vino u čaši je toplo, gusto, pomalo uljasto. Zavesice na staklu upozoravaju da će usta biti puna, a nos to namah potvrđuje. Zrela kruška prilično dominira iznad belog cveća, bagrema, behara, neko bi rekao. Štrpkaste kiseline probijaju se na nepcu kroz pravu džunglu zrelih aroma i slasti iz 13,5% fino inkorporiranog alkohola. Bogat mineralni upliv kreće da se prepliće u beskrajno dugoj završnici gde ima orašica, rogača, i jako zrelih vinogradarskih bresaka.  Ovo vino jednostano pruža toliko senzacija  da ga slobodno možete piti uz zalogaje masne alpske salame kao da je reč o najfinijem specijalitetu. Upravo će u takvoj kombinaciji iskazati još više i šarenijih voćnih sugestija.

Zrelo, jako zrelo vino, sa mnogo elegantnih ali  hrskavih kiselina da isprati masniju ribu, snažan gulaš, špagete sa inćunima ili svaku svadbenu belu tortu ma kako puterasta, suva ili otužna bila. Jednom rečju, robusan, harmoničan, i sovinjon koji dugo ostaje u sećanju. Po ceni isti a daleko aromatičniji i bogatiji od svog prethodnika, Bella Novela je istinski lepa priča koju će svako voleti u čaši. I najava jako visokih dometa ove vinarije iz Erdevika.

nazad na vrh

Srodni tekstovi