Pinot Noir 2015, Lastar

Pinot Noir 2015, Lastar

Lastar, Sekurič. To bi mogao u nekoj skorijoj budućnosti postati pečat garancije kvaliteta srpskog pino noara na velikoj svetskoj sceni.

Etiketa vinarije Lastar, Pinot Noir 2015, prekrivena je velikim brojem nalepnica koje označavaju nagrade sa velikih međunarodnih vinskih nadmetanja. Ako se tako nastavi možda blistave nalepnice potpuno prekriju naziv vina i vinarije. Bronze sa londonskog Decantera i BIWC Sofia, srebro sa AWC Vienna i sa nemačkog Mundus Vini, i sve to samo iz godine 2017.!

Ali lepljenje tih nalepnica nipošto ne treba shvatiti potrebom da se vinar pohvali pred kupcem, ne. Već kao prostu činjenicu da je strašno važno podsetiti kako je reč o prvom crvenom vinu i to baš od sorte pino noar iz jedne mlade vinarije.

Tipična boca, tipična boja i svežina i voćnost, tipične suze koje se slivaju niz zidove čaše, jedino možda 14% alkohola nije tipično da pomislimo kako je reč o vrhunskom burgundskom pinou. A na nosu je vino opasno. Zašto? Toliko zamamno miriše da ako duboko gurnete nos, poželećete da kroz oblake slasti višanja i trešanja što pre doprete do suštinske strukture pinoa, te se može desiti da zatvorenih očiju pobrkate nos i usta i vino ušmrknete. A to baš i ne preporučujemo.

Mladi vinograd sorte pino noar se nalazi na potezu Gaj a zanimljivo je da postoji veći broj sertifikovanih klonova, 115, 777, 828... Takođe na okolnim pozicijama su ranije bili kvalitetni vinogradi Rubina sa ovom sortom od kojih je nešto preostalo, pa ima i tih višedecenijskih loza što se sve zajedno može na zanimljiv način uklapati u raznoraznim baricima, nešto u francuskom, nešto u mađarskom hrastu. Time se postižu razni nivoi punoće i aromatike, što očigedno prija svetskim vinskim sudijama. Neko bi rekao: Ovi iz Lastara ga uboli iz prve! Ali daleko je više rada od „ubadanja“. Zelena rezidba, redukcija da se od jednog čokota dobije jedna buteljka vina. Prava mera! A potom sledi rigorozna kontrola svih procesa, apsolutna higijena, prilagođavanje uslovima, rad u laboratorij, vrhunska oprema. Tokom fermentacije koja traje sedam do deset dana na svaka dva sata se mere parametri...

- Kod nas u vinariji ima mnogo kompromisa - tvrdi tehnolog Nenad Milisavljević - Jedino po pitanju kvaliteta nema kompromisa ni malo. Ako tu ne uračunamo to što malo pevamo i bajamo našem vinu - smeje se.

Nakon slasnih mirisnih aroma, fine staložene kiseline su prvi utisak na nepcu. Neophodno je pričekati sa pijenjem vina desetak minuta, u čaši ili u dekanteru kako bi se svilene bombone od tanina razlile po jeziku kako treba. Dvanaest meseci odležavanja u drvetu nije naškodilo voćnim i začinskim notama zbog ekstremno pametno upotrebljenog drveta iako su korišćeni novi burići. U završnici iz sveg tog crvenog voća izviri i šumska jagodica. Čisto da podseti kako bi ovaj pino fino išao uz pernatu divljač, šumske pečurke, ali i mladu jaretinu u mleku. Jedina dilema u tom slučaju je: polizati tanjir ili čašu?

Oba.

nazad na vrh

Srodni tekstovi