Misija 2016, Janko

Misija 2016, Janko

Ono što više nećete naći na etiketi vina Misija, vinarije Janko iz berbe 2016 je oznaka koja je ranije stajala, ali ćete uticaj drveta, tačnije odrednicu barrique, zasigurno primetiti već pri prvom susretu sa ovim zrelim, kremastim i nezaboravnim šardoneom.

Negde se na sajtu vinarije Janko pominje da je ovo njihovo vino koje se najlakše prepoznaje, i istina je! Svetlo zelenkasta boja zamamne tečnosti u čaši, svežina bogata zrelim kiselinama koja dopire do nosa, zapravo je ispunjena čistim zlatnim, bogatim tonovima kada analizu izvršite na nepcu. Tu kreće kaleidoskop žuto-zelenkastog voća koje se prepliće i kroz dugu završnicu. Ananas, dinja, kruške, sveže, zrele, prezrele, zavisno od dubine sloja do kog uspevate da doprete u analizi. Sve zaokruženo slatkim začinima, masnutavim podsećanjem na orašice, od domaćeg oraha pa do onog masivnog, brazilskog.

Takođe, odavno jedno vino sa toliko tela nije ispunilo senzorne receptore ovog degustatora. Jednostavno, Misija se može zameniti za nekakav vinski gel u kome se pijuckajući jednu čašu može uživati čitavo veče, ili ga zadovoljno mljackajući možete halapljivo gutati uz dobar, ali odabran zalogaj.

Čemu ovaj šardone upakovan u svega nekih 3.000 boca ima da zahvali baš ovoliko bogatstvo aromatskih tonova?

Najverovatnije činjenici da je vinograd posađen 2007. godine u Ralji, u Šeškovcu, konačno ušao u svoje tinedjžersko doba kada buja iz sve snage na putu apsolutne zrelosti.

- Upravo tako, on iz godine u godinu daje sve bolje rezultate, kako kroz klasik Misija varijantu tako i ovu barikiranu, i siguran sam da je ovo dosad najbolji šardone koji sam napravio - tvrdi Dragan Vasić Janko, i sam sa zadovoljstvom ispijajući vinski nektar umerene maloprodajne cene.

Misija 2016, je i u tehnološkom smislu pretrpela inovaciju. Rađena je u bačvama od 500 litara umesto u onim manjim, klasičnim, gde ukupno odležava deset meseci pa je uticaj drveta više usmeren isticanju voćnih atributa nego same hrastovine što negde doprinosi svežini i čistijem prikazu prisutne mineralnosti. Nešto je smanjen i nivo alkohola koji je sad jedva malo iznad 13% a koji tri grama zaostalog šećera guraju duboko u pozadinu. Uz snažne ali na nepcu ne pretrano istaknute kiseline, ovo je ovo vino donekle opasno za konzumaciju. Veoma ukusno, teško ga je prestati piti pa se jako lako dospeva u više nego veselo raspoloženje.

S obzirom na to da je vino veoma ekstraktivno, puno i upečatljivo na nepcu, preporučujemo da ga probate malo više rashađenog od preporučene temperature za bela vina. Tako će, gle čuda, biti zanimljivije i vibrantnije na nosu, dok u ustima vatromet svakako sledi, pogotovo kad tečnost dostigne koji stepen više. Vino koje treba zauzdavati!

Takođe, iako ćete naći preporuke koje ovaj šardone uparuju sa ćuretinom, belim sosovima i pastama, sezonskim salatama (bez paradajza), kvalitetnom belo ribom, verujte, jednostavnost je iznad svega.

Probajte Misiju sa domaćim masnim i slanim čvarcima. Voćnost i slast koja sledi posle svakog zalogaja, spadaju u - nezaborav.

nazad na vrh

Srodni tekstovi