Makana 2015, Bikicki

Makana 2015, Bikicki

Đorđe Bikicki ili DJ Bitz, kako ga neki prepoznaju, je jedan od retkih vinara u Srbiji koji u sopstvenom vinskom portfoliju ima konkurenciju za desertno vino. Pa i za druga svoja vina jer njemu je teško naći para za poređenje.

I upravo je to ona intrigantna crta koja može ovog mladog “prirodnog” vinara u kratkom roku izbaciti u sam vrh domaće vinske utakmice, jer njegov traminac Makana i Makana Noir od crne tamjanike mrtvu trku vode “koje je vino bolje”prema mišljenjima onih koji su imali priliku da ih oba probaju.

U svakom slučaju, Makana 2015 prva u značajnjem broju boca izlazi na start i to sa novom lepom etiketom. Šarena slika simbolističkih motiva u izvedbi dizajn firme Braće Burazeri, zapravo je uvod u čudesnu aromatsku priču Prirodno vino Đorđa Bikickog. Ili su to zapravo vrata koja se otvaraju da vas propuste na put od žute cigle u zemlji Oz, kako ovaj banoštorski traminac asocira već prvim gutljajem. Ovde je sve moguće, poručuju čula u vrtlogu slasti podržanih solidnim i zavodljivim kiselinama i sa zadovoljavajućih 13,2% alkohola.

Bočica, duboka ćilibarna boja a i ono što se snažno oseti odmah po otvaranju jako podseća na nekadašnje bugarske Nektar prirodne sokove od breskve, najbolje na svetu. Ko to nije imao priliku da proba, neka pokuša sa ovih 0,375 mililitara nektara mirisnog traminca branog sredinom novembra i rađenog tokajskom metodom. Istina, breskva nije primarna u toj mirisnoj galeriji već obilje aroma suvog grožđa, livadskog meda i kandirane pomorandže, uz golicave cvetne i začinske tonove. Koncentracija aroma još je intenzivnija u ustima, gde raskošna slast nosi snažni ukus suvog voća, domaće pite od jabuka i likera od mandarine. Na jeziku je vino slatko, ali skladno, puno i postojano, u čemu neki naslute i domaće orasnice i druge sveže kolače pa je sasvim logično Makanu upariti sa vanilicama i kranclama, uz Japanski vetar, krem brule ili pitu bundevaru. A ni brie joj ne bi bio stran!

I da podsetimo: Od 2013. godine Bikicki proizvodi ovo vino od traminca posađenog nešto niže na obroncima Fruške gore, gde povećana koncentracija vlage daje mogućnost pojave botritisa. Plemenitu plesan je Đorđe u saradnji sa enologom Oskarom Maurerom vešto upakovao u vino koje se isprva veoma dopalo njegovoj supruzi Mariji koju opet iz milošte u kući zovu Makana. Pa taj nadimak, kao ime i ostade vinu.

nazad na vrh