Aglaja Roze 2017, Vimmid

Aglaja Roze 2017, Vimmid

Aglaja Roze je prvo vino vinske kuće Vimmid a i jedno od prvih u Negotinskoj Krajini sa oznakom K.P.K. Uz ovu skraćenicu na etiketi ispod napisa Vino iz Srbije, prepoznaćete ga i po onoj dugačkoj etiketici preko grlića boce, te crtežu etno kućice na poleđini gde lepo piše: Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinska Krajina.

Ali to nije sve: na polici se lako raspoznaje i po boji. U vreme kad veliki broj domaćih rozea juri kolorit lososa iz Provanse, ovo je verovatno najsvetlija varijanta te pink note. Samo što je u francuski blend pino noara i merloa, koji su fermentisali zajedno, posebno i sa samopouzdanjem ušao kao istinski reprezent Srbije i prokupac.

Ono što je takođe prepoznatljivo je velika slast ovog vina. Polusuvo po specifikaciji ono je zbog divnih aroma još slađe i preporučujemo da ga pijete veoma rashlađeno, čak i ispod osam stepeni Celzijusa što je donja granica preporučena od autora vina, enologa Vladimira Frunzarelovića. Jednostavno, aromatika pinoa koja preovlađuje na nosu neće nimalo zažaliti zbog hladnoće vina, a slast će se lagano razlivati po nepcu kao idealan partner voćnim salatama, ali i onima Cezar tipa. Pino preovlađuje i u kupaži jer ga je preko polovine u sastavu.

- Iako to nije čest slučaj, kod nas u Krajini merlo i pino stižu na berbu gotovo u isto vreme - objašnjava Vladimir. - Ljudi koji probaju naš roze kažu da je to kontinentalno, ili negotinsko vino sa ukusom Mediterana. Verujem, zbog sve te slasti i osetne mineralnosti.

Zaista, ako vino duže sa 13,5% alkohola zadržite duže u ustima, uz malo mineralne gorkosti osetićete blago hlađenje na nepcu, note lekovitog bilja, nane, pa i sitne peckave kiseline koje asociraju na blagu penušavost, a divan su kontrast zaostalom šećeru. Za tri hiljade boca Aglaja rozea grožđe stiže iz dva vinograda, iz Negotina, sa Bukova dolaze internacionalne sorte dok je prokupac iz Smedovca koji spada u Rajačko vinogorje.

Neko bi rekao da je ovo divno damsko vino, da pogađa najširu publiku i predstavlja divan uvod u dalje približavanje rozea domaćoj publici. A mi bi dodali da je sjajan aperitiv koji bi služili sa suvim grožđicama ili hrskavom mladom, mlakom i dosta slanom prasetinom. Probajte, što da ne?

nazad na vrh

Srodni tekstovi