Aurelius S Edition 2015, Kovačević

Aurelius S Edition 2015, Kovačević

Kao vrhunski vojnik na vinskom bojnom polju, Aurelius vinarije Kovačević prošao je sve bitke i iz svih ponosno i nepobeđen izneo crvenu zastavu portfolia vinarije iz Iriga. Ali došlo je vreme da ovaj usamljeni cuvee kabernea i merloa dobije naslednike.

Ne zato što više ne spada u sam vrh kad je odnos kvaliteta i cene u pitanju, već što je vlasnik vinarije Miroslav Kovačević poželeo da stvori etikete na kojima će bez imalo sumnje utisnuti sopstveni vinarski potpis u potpuno novom, elegantnom ruhu.

Upravo se to dogodilo sa berbom 2012. kada je nastalo prvo vino iz Aurelius S edicije a koje će oduševiti enormnu skupinu fanova Kovačević vinarije. Ali ne samo njih, jer će ovaj elegantni crni mat vitez optočen zlatom ubrzo krenuti u osvajanje medalja na Decanteru a posebno na zahtevnom tlu Italije gde će uz Aurelius R Edition doneti dva zlata sa prestižnog Concorso Internazionale Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme.

 Vino koje nastaje odabirom samo najboljih plodova iz sopstvenog vinograda na Fruškoj gori sa poteza Donji kamen, duboke je i tamne rubin boje. Na mirisu dominiraju borovnice i kupine, čeri višnja, miris dima i sušenih šljiva dok je na ukusu strukturno, puno, prilično džemasto u dobrom smislu i izrazito ekstraktivno dok su tanini sočni i pozivaju na još. Naznake pržene kafe i srca od olovke uz snažnu voćnu svežinu i začinske arome dopunjene naletima crne čokolade otvoriće put ka brojnim jelima sa crvenim mesom i pečurkama te ispratiti lagano teške čokoladne kolače donoseći im neophodni dah kisele svežine.

Na prvi susret je izrazito primetno da ovo vino nije opterećeno drvetom iako je ono prisutno maltene od samog odvajanja sa peteljke u vinogradu. Naime, fermentacija i maceracija u drvetu traju 45 dana da bi vino radilo još 10 meseci u buradima od 3.000 litara a zatim narednu godinu provelo u mađarskom bariku. Pre izlaska na tržište ova kupaža odmoriće se još 12 meseci u boci željna da svoju primetnu snagu podari ljubiteljima vrhunskog vina. Tako je bilo sa kišnom berbom 2014 koja je iznela 13,5% alkohola dok je naredna, koja se upravo pojavila na tržištu podigla alkohol na 14,3%.

- Osnovna razlika između vina Aurelius S Edition 2015 i prethodne berbe nije samo u različitim vremenskim uslovima koji su pratili grožđe i zbog koga je 30 procenata berbe 2014. bilo od dehidriranih bobica i sa višim kiselinama što je uticalo na podizanje ekstrakta, već i odležavanju u podrumu što je sve zajedno učinilo da novo vino bude manje robusno, divlje i manje voćno, a da ima više aroma dima i sličnih karakteristika - kaže Dušan Karas glavni enolog Vinarije Kovačević i dodaje da je Aurelius S Edition 2015 odležao pune dve godine u bariku nakon 45 dana fermentacije i maceracije na talogu u bačvi.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama