Prokupac 2016, Virtus

Prokupac 2016, Virtus

Kada je vino Prokupac 2016 vinarije Virtus ovog proleća u Londonu na najvećem svetskom nadmetanju Decanter osvojilo srebrnu medalju i 91 poen, bio je to još jedan dragulj u kruni trenutno jedine srpske ozvaničene autohtone sorte.

Sad, neposredno pred Dan prokupca 14. oktobra, predstavljamo vam nanoviju verziju ovog izuzetnog predstavnika srpskih vinogorja iz regiona Mlave. Upravo tu koja se ovenčala srebrom u Londonu uprkos blagim strepnjama ljudi iz vinarije „kako će na srpsku sortu reagovati ocenjivači sa zapada“.

- Zapravo je prokupac sorta u kojoj je od 2013. najevidentniji naš rad i napredak, pa i razvoj naših vinograda i vinarije. Iz godine u godinu, čak iako nismo imali previše sreće sa berbama u tom periodu do 2016. - tvrdi Milorad Halavanja enolog Virtusa.

Konačno je došla i ta relativno dobra 2016. kada je odrađeno najbolje od prokupca do sad. Prokupac nastaje sa mnogo pažnje, počevši od kratkog odležavanja na komini, nekoliko dana u velikoj drvenoj bačvi. Potom jedan deo odležava u inox tankovima a drugi u kombinaciji srpskog, američkog i francuskog barika, kombinaciji novih i već korišćenih buradi čime se izvlači ono što je potrebno, pogotovo što se jedna količina odvaja za perjanicu kuće Credo crveni.

Kad se govori o aromatici, u ovom vinu je u prvom planu sortni karakter uz gotovo neznatne note drveta. Za razliku od prethodnih berbi, ovo je malo ekstraktivnije i ozbiljnije, veoma elegantno vino koje iskazuje primetne mineralne naznake. Začina ima dosta ali je u pozadini prisutna jako lepa voćnost koja se maturiranjem sve više otvara i dolazi do izražaja.

Iako po mnogim karakteristikama podseća na Pinot Noir koji Virtus takođe proizvodi, ove sorte nikako ne treba porediti pošto je prokupac nešto potpuno specifično, egzotično, što potvrđuju izuzetno dobre reakcije konzumenata u Švajcarskoj, Rusiji i odnedavno Austriji gde pronalazi sve više poklonika.

Vino sadrži 13% alkohola po čemu se takođe vidi razlika od prethodne berbe, a zbog svega izrečenog, sazrela je odluka da se ovoj sorti posveti još daleko veća pažnja u budućnosti pa će se pored postojećih 2,5 hektara, čime je relativno dominantan u vinogradu ubrzo saditi nove, još veće površine, što svakako zaslužuje.

Konačno, mekan i sa izraženim slatkim taninima dobro uklopljenim u uravnoteženu strukturu, Prokupac 2016 je idealan uz brojna ne previše začinjena jela od mesa, jagnjetinu, kao i uz suve kolače.

I ne zaboravite, ovo je najjeftinije srpsko vino sa najviše Decanter poena u čaši!

nazad na vrh

Srodni tekstovi