Filigran Merlot 2015, Bukovo

Filigran Merlot 2015, Bukovo

Kada je proletos iz Londona a sa Decantera stigla vest da je Filigran Merlot 2015 vinarije manastira Bukovo iz Negotinske krajine osvojio 90 poena i srebrnu medalju na najprestižnijem svetskom nadmetanju vina i vinarija, to i nije bila neka posebna novost već pre uspostavljanje tradicije kvaliteta i svetskih uspeha.

„Godine uspešnog rada i ulaganja u proizvodnju visokokvalitetnih sorti grožđa su kroz uspešnu jesenju berbu obezbedili bogat asortiman vina vinarije Bukovo u liniji Filigran: Game, Kaberne Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Muskat Otonel i Crna Tamjanika, kao i vino za Sveto pričešće kojim manastir snabdeva Crkvene opštine...“ zapisano je u lokalnim medijima baš te 2015. godine kao predskazanje onoga što će se dogoditi 2017. kada je Filigran Cabernet Sauvignon 2013 osvojio prvo zlato za jednu manastirsku vinariju Srbije na Decanteru.

Ove 2018. godine, Merlot se ponosno prislonio na veliki uspeh čuvenog negotinskog kabernea sa položaja Bukovo uz podsećanje da se i Filigran Chardonnay 2016 iz istog vinograda okrunio Decanterovom preporukom što je naravno korak dalje i dokaz opšteg kvaliteta ovih vina u konkurenciji više od 17.000 značajnih svetskih etiketa.

Nakon brojnih sunčanih dana u Negotinskoj krajini, zreli merlo za Filigran Merlot 2015 je nakon jabučno-mlečne i alkoholne fermentacije odležao godinu dana u srpskom bariku gde se divno zaokružio sa svojih 13% alkohola i izrastao u pitko i nežno ali kompleksno vino somotastih tanina sa izraženom punoćom ukusa. Sortno voćno na nosu, lepo se venčava, kako sa blagim mesom ribe i peradi, tako i težom morskom ribom, crvenim mesom ili specijalitetima lokalne kuhinje.

S obzirom na činjenicu da je u izradi ovog vina kao tehnolog učestvovao i doktor Radovan Đorđević iz župskog sela Starci koji je na istom takmičenju osvojio takođe srebro za svoj prokupac, verujemo da vinarija Bukovo neće stati samo na ovim medaljama. Naprotiv, uz blagoslov episkopa Ilariona, ljubavlju i trudom se nastavlja tradicija pravljenja dobrih vina na krajnjem istoku Srbije, vina koja će i u budućnosti dostojno predstavljati Srbiju u svetu. A ako znamo da manastirski vinogradi nisu još ni deseti rođendan proslavili, s pravom očekujemo da se srebra pretoče u zlato već na nekom od narednih nadmetanja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi