Triangl Sauvignon-Viognier 2016, Lastar

Triangl Sauvignon-Viognier 2016, Lastar

Vinarija Lastar pustila je na tržište početkom novembra Triangl Sauvignon-Viognier 2016, neobično, autentično premijum vino kakvog još nije bilo u Srbiji, a retko je i u svetu!

Apsolutni novitet je kupaža dve bele sorte hladnijih regija gde sovinjon blan i vionje dolaze iz premijum vinograda posađenog 2012. godine i veličine oko jednog hektara. Sovinjona ima nešto više od polovine, a isti je odnos i u vinu.

Sorte fermentišu i odležavaju odvojeno u tono bačvama od 500 litara kako bi se smanjio uticaj drveta na vino. Vinifikacija im je potpuno drugačija, primenjuje se batonaž postupak odležavanja na talogu, a nakon kupažiranja još dvanaest meseci ovo vino provodi u boci pre izlaska na tržište. Ovo je tipičan tehnološki postupak proizvodnje premijum belih vina gde se koristi isključivo francuski hrast kako bi se dobilo ekstraktivnije, punije, kompleksnije, slojevitije vino u odnosu na klasični sovinjon iz inoksa.

Triangl Sauvignon-Viognier 2016 će na polici u prodavnici biti nešto ispod 2.000 dinara i jeste jedinstven na tržištu, a da li je takav i u čaši i zbog čega je napravljena baš ovakva kupaža, upitali smo tehnologa koji ga potpisuje, Mladena Dragojlovića?

- Sovinjon, onako kako ga radimo ima zrele arome breskve, tropske: marakuje, papaje i slično. Po tome je komplementaran sa aromama vionjea gde prednjači kajsija, iza koje su breskva, kruška, a neki kažu da ima i naznaka mošusnog cveta. Pritom, vionje ima baš jako telo i postiže visok alkohol uz niske kiseline dok, s druge strane, sovinjon nosi malo alkohola, prilično veći sadržaj kiselina i hrskav je. Dve suprotne sorte u smislu kako ih doživljavaš u ustima, ali kad ih spojiš dobiješ nešto što ja volim da nazovem: savršen balans! Perfektan odnos nekih parametara, vino puno svežine, lepe kiseline, alkohol ni nizak ni visok. Pritom aromatika zbilja ima smisla a to vino će da traje, i kako vreme bude prolazilo ono će se menjati. Kad će koja aromatika da dominira videćemo, a sad neko prepoznaje sovinjon, neko vionje, a neko treći nešto sasvim treće.

Za početak urađena je mala serija od 3.000 boca, a u vinariji Lastar će pratiti parametre, analizirati rezultate i gledati kako da u budućnosti unaprede kvantitet proizvodnje ovog vina sa 13% alkohola koje bi preporučili kao meditativno ili uz vrhunsku laku belu ribu i hrskave salate.

I umesto zaključka: suština je da je ovaj Triangl nešto potpuno novo kod nas. Možda i u svetu, a sigurno da nigde nije urađen tako ozbiljno kao ovde u vinariji Lastar. Takođe, ovom kupažom sovinjon je generalno kvalitativno upotpunjen dobivši jedno novo, neobično ruho.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama