Macedon Pinot Noir 2016, Stobi

Macedon Pinot Noir 2016, Stobi

Vino Pinot Noir 2016 iz Stobi linije Macedon namenjene pretežno Horeca kupcima i izvozu na zapad vrlo je brzo steklo brojne poklonike na regionalnom tržištu. Nije ni čudo kad za preporučenu cenu od 670 dinara na polici dobijete odlično svakodnevno vino idealno za gotovo svaku vrstu kuhinje.

Ukoliko ovaj nešto tamnije obojeni pino srednjeg tela otvorite i strpljivo sačekate desetak minuta da se aerira u čaši ili dekanteru, krenuće da se istovremeno razvijaju snažne i suptilne note cveća, sitnog bobičastog voća i višnje dok će se lepi tanini razliti po jeziku dajući osećaj prikrivene moći ovom vinu. Ipak, prvi utisak su svakako veoma primetne i osvežavajuće kiseline spremne da se uhvate u koštac i sa masnim zapečenim jelima iz glinenih posuda ili bilo kakvim pečenjem. A kad se potpuno otvori, blage naznake vanile nadolaze iz hrastovine povećavajući kompleksnost jer polovina ovog vina odležava čitavih devet meseci u bačvama i buradima.

Sa idealnih 12,9% alkohola i asocijacijom na pomalo rashlađujuće herbalne note nane u srednje dugoj završnici, Macedon Pinot Noir je vino za sve sezone, pa čak i crvena alternativa za toplije dane, a kao takav fino ide uz ribu, pečurke i blaže, mlađe sireve.

Na ukupan utisak i kvalitet ovog vina svakako utiče to da grožđe dolazi iz vinograda starosti više od četvrt veka što nipošto nije činjenica za zanemarivanje a da se ukupno proizvede svega oko 5.000 litara godišnje. Očigledno, sa dužnom pažnjom i uz vrhunsku tehnologiju koja garantuje postojanost kvaliteta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi