Bagrina Bukovska 2017, Matalj

Bagrina Bukovska 2017, Matalj

Iz Negotina i najvećeg vinograda ove sorte na svetu dolazi premijerno na tržište apsolutni novitet, belo vino od sorte bagrina ili crvena dinka što jeste njen sinonim.

To je ujedno veliko finale, kruna projekta koji počevši od 2013. godine najavljuje Nikola Mladenović Matalj poznat po svojim vinima Kremen od sorte kaberne sovinjon.

Ali pojavom vina Bagrina Bukovska 2017 sredinom novembra 2018 godine, nije samo vinarija Matalj stekla laskavu činjenicu da prva u Srbiji nudi buteljirano vino od ove sorte, već ovo autentično vino svojom jedinstvenošću, a onda i karakterom i kvalitetom, otvara novu stranicu u poglavlju domaćih autohtonih vina.

Ime bagrina dovoljno je intriganto da okusite zrelo-žuto vino sa 13% alkohola, koje ne obara jakim mirisom ni napadnim aromama cveća i voća ili hrskavim kiselinama. Naprotiv, izražena je elegancija i potencijal da se u narednim berbama eksperimentiše u brojnim pravcima.

- Imali smo 2017. godine pola tone grožđa i dobili oko 350 boca. Nažalost, nismo imali čime da se igramo, eksperimentišemo, probamo neko drvo, pa je i maceracija bila ravna nuli - objašnjava Nikola Mladenović. - Pustili smo divlju fermentaciju, spontanu u inoksu. Posle toga usledilo je negovanje na talogu tokom četiri meseca i flaširanje. Treba uočiti da sorta ima bakarnu boju zrna, može lako da se usmeri u pravcu oranž vina, da ide u kombinaciju sa drvetom, ili kao sad, da bude apsolutno čista. Bagrina ima jako dobre fenole, pa iako ima niske kiseline kao sorta, oni mogu da joj obezbede budućnost. Zbog toga ni ove godine ponovo nismo ništa radili u podrumu, samo što smo imali duplo više grožđa i tako će biti iz godine u godinu dok ne dostignemo oko 2.000 buteljki.

Treba napomenuti da je Matalj ranije dva puta napravio vino od bagrine, ali to je bilo iz izuzetno nepristupačnog starog vinograda odakle je uzeo materijal i usadio kalemove kraj svoje nove vinarije na Bukovskom brdu. Praktično, Bagrina Bukovska 2017 je prvi rod iz tog vinograda!

Zanimljivo, bagrina odaje jaku aromu breskve tokom fermentacije koja se kasnije gubi, ali zato ovo izuzetno gastronomsko vino bez problema prati jak parmezan ili pršutu a sve je to moguće zbog velikog prisustva fenolnih tvari. Jednom rečju može da se uparuje gotovo sa svakom hranom. Uz naznake mineralnosti veoma je teško odrediti precizne degustacione note jer su svi tonovi krajnje uravnoteženi čime se dobija dodatni utisak složenosti ukusa i punoće inače srednje punog i pomalo uljastog vina. Ukoliko žudite da probate nešto potpuno autentično i drugačije od svega poznatog, vino koje je već posle desetak meseci apsolutno spremno za konzumaciju i sve to uz cenu do deset eura zajedno sa pdv-om na polici, Bagrina Bukovska je jedinstvena prilika.

nazad na vrh

Srodni tekstovi