Morava 2017, Despotika

Morava 2017, Despotika

Morava 2017 je najnovija berba ovog vina iz šumadijske vinarije Despotika koje ostavlja utisak sličan vrhunskim belim vinima iz čitavog sveta. Uostalom, ovogodišnja bronza sa Decantera i balkansko zlato iz Bukurešta uveravaju da nam se sav taj kvalitet jednostavno ne pričinjava.

Upečatljivo dobra na nosu, maestralno sveža u vrtlogu brojnih aromatskih slojeva žutog voća, ova novostvorena srpska sorta dokazuje da je spremna za najviše domete i da se neopravdano sporo širi domaćim vinogradima. Bar do nedavno...

Proizvedena reduktivnom metodom isključivo u čeličnom tanku, Morava već sad užurbano radi u boci gde se, nakon fermentacije i primarne  prerade kada je otvarala sovinjonske note vinogradarske breskve i cveta bagrema, sazrevanjem bude one tipične za rajnski rizling: žuta zrela voća, med, herbalne note, a posle pola godine u boci javiće se lepa mineralnost čime se sadržajnost i kompleksnost do maksimuma iskazuju.

Zamišljena u Despotici te 2014. godine kad su flaširane prve boce kao mlado sveže i jednostavno za razumevanje vino, prema specifikaciji sorte ona bi trebala biti srednjeg tela sa ne prevelikim ekstraktima. Ali Morava 2017 danas iskazuje ogromno bogatstvo i neobičnu punoću, kao da se posle četiri godine sazrevanja vinograda sav potencijal multiplificirao. Struktura je jako ozbiljna, krematozna, a vino višeslojno iako i dalje dominiraju izrazito sočne kiseline koje ga uz 13,5% alkohola čine pravim gastro vinom postojane završnice.

 - Drugačija je dosta od prethodnih berbi, punija i kompleksnija zbog zaostalih šećera mada je i dalje u nivou suvog vina - potvrđuje tehnolog vinarije Miloš Nikolić koji je od početka u priči morave u Despotici. - Sve to je odraz teroara, tačnije godine jer ništa je drugačije nismo radili nego prethodne berbe, ali godina 2017. je bila topla i jedna je od retko dobrih berbi u poslednjoj deceniji a što se jako dobro očitava u ovoj moravi. Ovo vino kao i međunarodni uspesi ohrabrili su nas da sa razmišljanja o dopadljivom vinu za svaki dan pređemo na ona o nešto dužem odležavanju ili čak barikiranju jednog dela vina pa potom blendiranju. No, to je zadatak za godine koje slede.

I dok zlatasta Morava 2017 sve više iskazuje note bogatog rizlinga što ne čudi jer je rajnski rizling jedan od roditelja sorte, samo možemo da žalimo što se moravom dugi niz godina niko ozbiljno nije pozabavio. Jer i Miloš Nikolić je samo jednom ili dvaput probao vino od ove sorte iz vinarije Jelić pre nego što je praktično bez ikakvog predznanja krenuo da je istražuje i neguje, da bi danas bila jedna od najperspektivnijih novih sorti regiona. Jako otporna na niske temperature, na gljivična oboljenja, na plamenjaču, idealna je za organsku proizvodnju. Svojim specifičnostima olakšava i time pojeftinjuje rad u vinogradu. A i grožđe bude zdravije jer se manje tretira, pa samim tim i vino, očigledno vrhunskog kvaliteta.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama