Regina 2015, Plantaže

Regina 2015, Plantaže

Novitet, kvalitetno suvo roze vino sa kontrolisanim geografskim poreklom, premijum linija čuvenog crnogorskog proizvođača, etiketa sa čistim pedigreom i pečatom sopstvenih vinograda.

Savremenog a opet pomalo aristokratskog izgleda, kako u pakovanju tako i u sadržini. Gotovo je neverovatno kako su u Plantažama uspeli da jednu lepu istorijsku priču koja stoji iza imena ovog vina, ukomponuju, praktično sljube sa onim što Regina 2017 pruža svim čulima konzumenta.

„Inspiracija za vino Regina potiče od Jelene Savojske (1873 - 1952) crnogorske princeze i pretposlednje kraljice Italije“ - stoji na suptilno izatkanoj etiketi nalik na svilu protkanu ružicama u teksturi. Lepotu i ponos ovog cveta dodatno ističe zlatna ruža iznad napisa Regina (ona ruža koju je papa dodelio Eleni del Montenegro za njen humanitarni rad), kao i zlatna folija oko kvalitetnog čepa što ukazuje na mogućnost daljeg odležavanja ovog kaberne sovinjona boje lososa sa dodatnim bakarnim plamičcima.

Kaberne se kao sorta iz Bordoa odlično snašao u paklu Ćemovskog polja, najvećeg monolitnog evropskog vinograda kraj Podgorice, a budući da je pozna sorta, u vinu Regina bukvalno je prigrlio svu toplotu a nemilosrdne zrake sunca utkao kroz 13,5% alkohola duboko u suštinu svake kapi.

Time je dobijeno jedno toplo, raskošno bogato a opet složeno vino poput nežne kože ručice prinčipese u beloj satenskoj rukavici. Iako implicira ružu, mirisi i duga sočna završnica donose impresiju belih cvetova i šumske jagode. Telo vina se neobično ponaša: punoćom, gotovo gustinom, iskače u polje ozbiljnih, ponešto mineralnih aperitivnih vina, a kada se jako, jako rashladi, sposobno je da podrži brojna predjela, jela, poslastice.

Regina zahteva kratko dekantiranje! Ona nije zatvorena aromatski, već su njeni strukturni atributi bukvalno zaključani sve dok ih aeriranje ne iznese na površinu. Tu prvenstveno mislimo na kiseline koje se praktično razvijaju na vazduhu pa u nekom trenutku ovaj roze, koji inače divno prati razne vrste salata, bez po muke nadjačava ili pak savršeno venčava dimljenog lososa, pa čak i njeguški pršut ili sireve iz ulja. Što je naša, najiskrenija preporuka.

nazad na vrh

Srodni tekstovi