Sonata 2018, Jeremić

Sonata 2018, Jeremić

Sovinjon blan Sonata, vinarije Jeremić iz Jugova kod Smedereva proglašeno za najbolje belo vino Srbije 2017. godine sad je još bolje!

Berbu 2018. koja štipka i golica nepca, očarava kiselinama, svežinom, hrskavošću i divnim voćnim i cvetnim aromama koje prvo radoznalo izvire iz boce, a potom sunu iz čaše, probali smo odmah nakon nekoliko čuvenih sovinjona sa severa Italije i zaključili: ovakvo vino, bez drveta i nepotrebnih aromatskih opterećenja sa ozbiljnom dozom mineralnosti je nešto što se samo poželeti može. Bilo uz gurmanluke, laka predjela, slatke bele šamove, ili čisto uz kamin i voljenu osobu, te u prolećno sunačano popodne. Pa još pritom iz Srbije!

Ovakav rezultat čini se da je nastao kao simbioza odrastanja vinograda na idealnoj poziciji uz krajnje perfekcionistički pristup u vinariji. Sve zrelija loza na terasi odmah iznad vinarije uz direktan uticaj Dunava, refleksije zračenja u saglasju sa živahnom ružom vetrova, održavaju grožđe u dobrom zdravlju, i istovremeno omogućavaju čak tri, prilično različite berbe. Ona prva s kraja avgusta donosi opisanu svežinu i raspevanost mirisa, dok druge dve, početkom i sredinom septembra bogate telo i grade zrelost aroma te povišenu dozu kompleksnosti čitavog doživljaja.

- Imali smo mnogo sreće ove godine - kažu nam u vinariji - obilne kiše nisu uticale na zdravlje grožđa, a u avgustu i septembru je bilo mnogo sunca što je dodatno uticalo na kvalitet voća te smo bili u mogućnosti da vino uradimo sa dužom maceracijom. Takođe, kako vinogradi stasavaju ove smo godine proizveli oko 20 procenata vina više sa istom količinom roda po čokotu kao lane.

Još jedna specifičnost ove berbe je nešto niži alkohol sa idealnih 13 procenata. Prethodna godina donela je mnogo toplote i alkohol od skoro 14,5% koji se istina ne oseća ali je prisutan dok je nova Sonata po svim parametrima zrela, ali pre svega beskrajno pitka i laka.

A na pitanje da li razmišljaju o redizajnu etiketa ili boce, čisto radi zanimljivosti, u vinariji Jeremić iskreno odgovaraju: „Nema potrebe, ta zelena boja optočena zlatnim tonovima odmah otkriva šta se može očekivati u boci, svežina i zrelost u skladnom plesu, ili još pre, uživanje kao u kakvoj vrhunskoj sonati“!

nazad na vrh

Srodni tekstovi