Dušica 2017, Matalj

Dušica 2017, Matalj

Kažu da tim koji dobija ne treba menjati, pa tako u vinariji Matalj, Nikola Mladenović gotovo od početka rada spravlja roze Dušica na gotovo istovetan način, od sopstvenog grožđa, što u saglasju sa vrhunskim teroarom garantuje kvalitet i postojanost.

Istina, ovo mirisno i sveže vino pre nekih šest godina rađeno je od, u Negotinskoj krajini, lokalno najpopularnije sorte  game, da bi se vremenom ustalila dobitna kombinacija: trećina merloa, kabernea i naravno - gamea. Koja danas čini sastav rozea Dušica 2017, ali, ako je tada game maceracijom vodio vino prema obojenosti ružice, najnovija na tržištu Dušica odlazi put Provanse i nežne, svetlije roze boje. To je ujedno najveća razlika u odnosu na vino koje vas je do sad oduševljavalo i koje je zapalo za oko i nepce sudijama na nadmetanju BIWC u Sofiji 2014. godine kada su mu dodelili bronzanu medalju.

- Snažniju boju daje kaberne i zbog toga maceraciju praktično nismo ni vršili, ovo u njoj je ono što se zove „prva boja“ - objašnjava koloritni zaokret u proizvodnji Matalj.

A vino, za koje grožđe dolazi sa šljunkovitog i peščanog tla čuvene Mihajlovačke terase, vinograda iznad Dunava, je izrazito suvo, voćno. Na nosu se poigravaju jagode, maline, crvene ribizle dok svileni gutljaji klize niz grlo ostavljajući nežni trag mineralnosti u završnici iz koje će pokuljati čist crveni grejpfrut gonjen dodatnim naletima malina i jagoda.

Ako se zapitate odakle tolika punoća u ustima vinu iz inoksa, treba znati da neko vreme Dušica odležava na talogu kvasca što će armirati njenu svežinu i svakako produžiti vek trajanja. Uostalom, Dušica je u neku ruku posestrima čuvenog balkanskog crvenog šampiona, vina Kremen Kamen, jer njenim venama teče negotinski kaberne, što će je, uz evidentno prijatne kiseline i tek nešto više od 13% alkohola, štedro preporučiti još širem dijapazonu potencijalne gastronomske maštarije.

Idealna uz pizzu, Cezar salatu, bele paste i ćuretinu, Dušica  će reš pečenim pilećim krilcima i vrućoj jaretini ispod sača sagraditi raskošnu pozadinu obasjanu svim bojama aromatskog vatrometa. A potom, harmoničnim nastupom zaokružiti kompletan obrok i staviti tačku elegancije na celodnevno hedonističko putovanje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi