Hercegovački Vranac Vukoje 2015, Podrumi Vukoje 1982

Hercegovački Vranac Vukoje 2015, Podrumi Vukoje 1982

Kardinalna je greška štedeti na veličini čaše kod vrhunskog crvenog suvog vina sa kontrolisanim geografskim poreklom Hercegovački Vranac Vukoje 2015. Što voluminozniju vinsku čašu upotrebite, to će vam ovaj vranac više strasti i aroma podariti momentalno.

Ubedljivo najprodavanija etiketa trebinjske vinarije Podrumi Vukoje 1982 i verovatno šampion u odnosu cene i kvaliteta, zbilja se ponaša kao ponosni mladi vrani ždrebac što bi sa rodnog vinograda Zasad polja jednim skokom preko Trebišnjice pojurio u svim pravcima.

Neprozirno taman, kao da se tajanstvenim ljubičastim odsjajima koji direktno prate boju etikete, zaogrnuo, da na mah ne otkrijete sve njegove tajne, a njih je mnogo. Prvo, u omotu od čistih zrelih višanja na nosu, stiže senzacija visoke ali prijatno štipkajuće kiseline što doprinosi aluziji da ste upravo zagrizli sočnu marelu. Ima na mirisu i čokolade što će ga gastronomski već ugurati u jednu višu kategoriju uparivanja sa hranom.

Pa iako smo napomenuli da mirisi pomamno izbijaju iz velike čaše, ovaj vranac nije neuglađen, daleko od toga. Nakon godinu dana provedenih u hrastovini i velikoj bačvi od 3.000 litara, te još 12 meseci sređivanja utisaka a potom odmaranja u boci, tanini su prisutni ali u vidu finih i mekih navlaka na nepcima.

Dovoljno punog tela da podrži jaka crvena mesa, ne preterano duge i intenzivne završnice koja bi mogla da utiče na fina arome hrane, Hercegovački Vranac je gotovo idealno vino uz najširi spektar recepata, kako lokalnih hercegovačkih specijaliteta, tako i internacionalne, pogotovo kuvane kuhinje.

Struktura, harmoničnost, mineralnost i kiseline, sve se te osobine udružuju čineći ga jednim od najboljih parova čuvenoj trebinjskoj mladoj jagnjetini sa ražnja, ali isto tako može se odupreti najjačim sirevima sa plesnima, slanom pršutu, ili prokleto masnim varijantama grčke musake. Sa druge svoje plemenite strane, nimalo neće aromama i ukusima šumskog voća nauditi podjednako čuvenoj pastrmci sa lokalnog menija ili pečurkama. Ono što nikako ne preporučujemo je kombinacija sa svežim voćem, ali sušeno slatko voće, kandirano, pečeni slani bademi pa čak i sladoled ili čokoladni kolač, što da ne.

Prema nekim tvrdnjama, ovaj vranac koji svoju dugovečnost crpe iz hercegovačkog kamena i sunca, može se i nakon dve decenije starenja uživati sa podjednakim uspehom i zadovoljstvom te nimalo ne čudi da se okićen brojnim medaljama za sva vremena ugnjezdio u vodeće svetske vinske zbornike.

Probajte samo i znaćete zašto.

nazad na vrh

Srodni tekstovi