Adam, Vinarija Jelić

Adam, Vinarija Jelić

Nije nedoslednost autora ove preporuke što nije zakačio godinu berbe. Pre svega, ispoštovali smo originalnost, neki će reći „nasvojurukost“ Milijana Jelića, vlasnika VinarijeJelić iz Bujačića kraj Valjeva.

Baš kao što je gotovo usamljen u zapadnoj vinskoj regiji Srbije, Milijan Jelić privlači posebnu pažnju kao jedan od začetnika organske proizvodnje u Srbiji, jedan od prvih vinara koji je posadio domaću novostvorenu sortu morava na većoj površini i dokazao da se od nje mogu dobiti vrhunska vina, pa i ona iz oranž palete, te kao veliki zagovornik očuvanja kameničanke, autohtone crvene sorte poznate i kao prokupac koja čini gotovo polovinu kupaže Adam.

Na kraju krajeva, pored neospornog kvaliteta teroara, vinograda, loze, tehnologije i pre svega vinske filozofije i vina, Vinarija Jelić zalužila je titulu najbolje domaće vinarije 2017. godine, a to u narastajućoj vinskoj sadašnjosti Srbije mnogo znači.

Ukratko, Adam je crveni suvi non vintage cuvee što zvuči pomalo čudno (i jako originalno) ako nije reč o penušavcu, ali se verujemo uklapa u viđenje Milijana Jelića da domaći vinoljubac, bar do skoro, za godinu berbe najčešće nije pitao kad traži ili kupuje vino.

Iako se sastoji od tri petine sorte merlo uz preostali deo kameničanke/prokupca, i po ceni (u maloprodaji ispod 10 evra) time donekle zaostaje za drugim crvenim Jelić etiketama, Adam sa 13,5 % alkohola nipošto nije vino za potkusurivanje, naprotiv. Sa snažnim začinskim notama i nešto malinaste slasti na „patosu“ od crnog bobičastog voća, koje će vas bogato počastiti na izlasku iz boce već posle svega nekoliko krugova vrtloga u čaši, podseća na prilično ekstraktnu frankovku obogaćenu širazom. To je rezultat i odležavanja između 13 i 17 meseci u barik buradima od srpskog hrasta čime je osvojen lep balans srednjeg tela i mekih ali primetnih tanina koji čine dobitnu strukturu i produžavaju dejstvo zrelih kupina u završnici ovog vina nabijenog svežinom pa ono postaje odličan par gotovo svim srpskim tradicionalnim jelima i zakuskama.

I baš kao što je bio pionir u brojnim vinskim putešestvijama do sad, Milijan Jelić sa etikom Adam, te belom varijantom Eva koja se istovremeno našla na tržištu, objašnjava svoju maglovitu viziju i potencijalnu nameru da bi u budućnosti najradije pravio samo dva vina, jedno belo i jedno crveno. Jer kako razumeti reči:

- Adam i Eva su nakon dugog eksperimentisanja simbol našeg pristupa organskoj proizvodnji, tom raju, tačnije vinogradu u kome nastaju naša vina. Do sad su to bile samo premijum etikete, a sad imamo i ovu liniju.

Dostupnih, dobrih vina, bez oznake berbe ali sa, možda, neograničenim rokom trajanja kako to često bez osnova stoji na poleđini boce. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi