Zavet 2017, Janko

Zavet 2017, Janko

Tačno deset godina nakon prvog flaširanja ove etikete, proizvedeno je crveno vino Zavet 2017 u vinariji Janko iz Smedereva.

Buket jagodičastog voća na nosu protkan omamljujućim mirisima zrele ali sveže višnje uvukao se u pamćenje domaćim vinoljupcima od kojih mnogi smatraju da je ovo najstandardnije vino Dragana Vasića Janka, pa ga zato najčešće i traže.

Zavet i jeste najstandardniji jer je to jedino vino ove vinarije koje se proizvodi baš svake godine od kad se prvi put pojavilo na tržištu. A opet, ono kao kameleon često menja sastav kupaže pa ova iz berbe 2017 sadrži najviše kaberne sovinjona, čak 60%, uz podjednake delove sorti kaberne fran i merlo, dok je prethodna berba imala svega prstohvat kaberne frana (5%), a u nekim drugim varijantama merlo igrao još značajniju ulogu.

Grožđe dolazi iz vinograda u Ralji, istog onog gde na izdvojenoj parceli nastaje Zavet Stari odakle je stigla i čuvena berba 2011 koja je dala prvog (i jedinog) regionalnog pobednika na Decanteru za Srbiju.

Spajanje sorti kaberne sovinjon i kaberne fran odigrava se još u vinogradu a po dolasku u preradu kreće maceracija koja traje oko dve nedelje nakon čega vino ostaje na taloženju još mesec dana. Po obavljenoj malolaktici spušta se u klasični barik isključivo od srpskog hrasta, gde se koristi kombinacija novih i starih buradi. Konačno se kupaži dodaje merlo neposredno pred flaširanje.

Ukupno je urađeno 15.000 boca iz ove berbe, a kad je uparivanje sa hranom u pitanju, treba podsetiti da je ovo vino u stanju da parira snazi bikovog repa, što je već dokazano i u praksi. Naravno, meki ali prisutni tanini i prefinjene kiseline, biće podrška gotovo svim jelima od crvenog mesa, od onih najprefinjenijih do roštilja gde naznakama duvana, kafe pa i gljiva u završnici, podiže roštiljsko meso na daleko viši gastronomski nivo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama