Acacia Private Reserve 2017, Stobi

Acacia Private Reserve 2017, Stobi

Po mnogo čemu je barikirani šardone Acacia vinarije Stobi dostojan šampionskih odličja, pa je „samo“ srebrna medalja sa čuvenog nemačkog vinskog ocenjivanja Mundus Vini od prošlog leta pomalo neobjektivan pokazatelj. A evo zašto:

Dobro je poznato da čitava premijum linija Private Reserve iz vinarije Stobi predstavlja sam vrh onog najvažnijeg segmenta na tržištu gde se posebno ceni najbolji odnos cene i kvaliteta. Dobiti besprekoran barikirani šardone u vrhunskom pakovanju za svega 10 evra na polici, čist je čar. Na premijernom izdanju Grand Tastinga, izložbe vina na najvišem nivou u Srbiji, vinarija Stobi predstavila je ovo vino iz dve razne berbe gde je ono koje od ranije poznajemo, Acacia 2015 i dalje bilo u punom sjaju, vino kao stvoreno za uživanje sa divnim naletima mirisa toplog peciva i brioša preko zrelog žutog voća.

No, naročito je zanimljiva bila Acacia 2017, prva berba razvijena u novim buradima i to onim najboljim firme Segvin Moro (Seguin Moreau) sa oznakom ICON kao znak da enolog Andon Krstevski i menadžment firme sve više pažnje posvećuju najboljem segmentu iz portfolija što je apsolutno u skladu sa stasavanjem njihovi orgomnih i darežljivih vinograda. Vinograda koji u Tikveškom vinogorju upijaju svetlost i toplinu dugog makedonskog leta što se reflektuje kroz ekstraktnu esenciju aroma u grožđu.

Ovo potpuno suvo belo vino sa 13% alkohola i geografskim poreklom, zapravo je mesnato na nepcu zahvaljujući izrazito bogatom telu koje prati gustu zlatno žutu boju. Perfektna harmonija izraženih ali elegantnih kiselina sa moćnim aromama žutog voća i pomenutog tela, uz fine apostrofe drveta čini vino veoma kompleksnim. Tropski plodovi, breskve i karamele šardonea, ali posebno taj divni sveže pečeni hleb, rezultat su i uticaja sazrevanja u vrhunskom hrastu i delom bagremovih buradi.

Kao odličan aperitiv i vrhunski starter uz dimljenu ribu,morske plodove i masnije bele i žute sireve, Acacia 2017 dodatno iznenađuje sočnošću, toplinom, elegancijom i mekoćom pa će raskošno uokviriti obroke od belog mesa, posebno ćuretine i grilovanog povrća.

Preporuka je da se služi na temperaturi između 8 i 10 stepeni Celzijusa, ali zagrevanjem samo dobija na zrelosti aroma.

nazad na vrh

Srodni tekstovi