Tri Morave penušavo 2017, Temet

Tri Morave penušavo 2017, Temet

Tri Morave, belo penušavo vino od autohtone sorte tamjanika stiže iz vinarije Temet... I odlično je!
Pre samo nekoliko godina kružilo je ovo saznanje kao kakva bajalica od uva do uva u krugovima vinskih profesionalaca, samo jačajući iz dana u dan znatiželju da se konačno proba prva penušava tamjanika Srbije.

A u super-modernom podrumu, u Lozoviku, je na talogu odležavalo vino rađeno tradicionalnom metodom iz berbe 2014. Uz činjenicu da je od muskatne sorte veoma teško napraviti penušavac zbog relativno niskog sadržaja kiselina, a posebno dobar penušavac zbog redukcije koja kreće tokom sekundarne fermentacije i odležavanja na kvascima, prva, praktično eksperimentalna količina vina planula je u prodaji maltene kad je izašla iz vinarije. Oni koji su imali to zadovoljstvo da je probaju, hvaleći do neba jedinstvenost ovog vina, eksploziju aroma zove, cveća, agruma i začina, gunđali su što je nema više. Oni drugi, gunđali su takođe.

Ali Nebojša Aleksić, vlasnik vinarije Temet i njegov stručni tim nastavljaju istraživanja ne obazirući se na požurivanje tržišta. Najzahtevniji je zadatak u vinogradu odraditi prave agrotehničke mere, ali i odabrati pravi trenutak berbe koji će dati sklad između šećera, kiselina i pH nivoa. Vremenom se angažuje Institut za šampanjce iz Eparnay-a u Francuskoj, radi dodatnih znanja, iskustva...

- Tragalo se za kompleksnijim vinom od prosseca, ali ipak laganijim od klasičnih šampanjaca, nešto što će biti adekvatno kao aperitiv i idealno za tople letnje dane, u lepoj bašti sa jagodom u čaši. Nakon svih analiza, testiranja, nakupljenog iskustva odlučili smo da ponovo krenemo sa proizvodnjom u berbi 2017. Radila se sortna tamjanika tradicionalnom šampanj metodom sa sekundarnom fermentacijom u boci, uz odležavanje na talogu oko godinu dana - seća se danas Aleksić koji se podjednako studiozno, hrabro i inovativno bavi, kako sadržajem, tako i formom svojih vina uopšte.

Dizajn Tri Morave 2017 je jedinstven na domaćoj sceni. Otvoren je pogledima čep gde preko žičanog osigurača ide nalepnica sa podacima umesto klasične etikete na boci, čime lepota boce dolazi dodatno do izražaja. Međutim, neodvojivi deo je kutija-kesa od reciklažnog materijala koja sadrži ID ovog divnog penušavca i napomenu da sadrži 12% alkohola.

Ohlađeno na 4-6 stepeni Celzijusa, Tri Morave 2017 belo penušavo vino je worldwide etiketa idealna ne samo za velika slavlja, već kao svakodnevni booster raspoloženja, apetita, ali i srpski adut na nekom budućem svetskom nadmetanju penušavaca.

Jer šta god od aroma i ukusa osetili u ovom vinu ozbiljne perlaže i bogatih gastronomskih kiselina, potpuno je nedoživljeno i jedinstveno u globalnoj šempanj sferi. I to pozitivno.

Može se slobodno reći da je ovim vinom Temet nadmašio sebe!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama