Allegro 2018, Tonković

Allegro 2018, Tonković

Budući letnji hit, Allegro 2018 je divno, osvežavajuće suvo belo vino od sorte kevedinka, pravi raritet i atrakcija iz vinarije Tonković za sve ljubitelje vina a pogotovo strane turiste na domaćem tržištu.

Obučena u potpuno novo ruho, uz određenu istorijsku vrednost, kevedinka, u narodu poznata i kao ružica, je relikt jednog bogatijeg doba kad se vino pilo poput vode, a muzika slušala ne samo ušima već i dušom i srcem.

- Kao i kadarka, kevedinka je specifična sorta za sever Vojvodine gde kad se kaže „belo vino“, misli se na kevedinku, a crveno, na kadarku. Mnogi koji prave kućno vino i dalje ga prave od kevedinke, a nama je stalo da budemo malo drugačiji od drugih, da to ne bude nešto što svi imaju i što je svuda popularno, a da opet bude autentično iz Bačkih vinograda - kažu u vinariji Tonković poznatoj po tome što u svom vinogradu gaje isključivo kadarku.

Barokni lik Ignjacia Tonkovića, osnivača vinarije Tonković i čoveka velikim delom zaslužnog za očuvanje kadarke i kevedinke, krasi etiketu koja teksturom i dubinom štampe već pod prstima spočitava koliko se ovom projektu ozbiljno prišlo. Tu su i note, da naglase duhovnu vezu subotičkog barda sa likom i delom Franca Lista, čija se kompozicija Allegro utkala u ovom vinu.

Novo vino u portfoliju vinarije je izrazito svetle boje sa zelenkastim odsjajima što odmah asocira na svežinu. Totalno suva i lagana varijanta sa 12% alkohola, sa mednim karakteristikama i naletima vinogradarske breskve zaokružena je lepim kiselinama sa blagom ali uzbudljivom dozom gorkosti. Zanimljivo, daleko je efektniji utisak dugotrajne završnice od prvog susreta na nosu.

Pošto uzgajaju isključivo kadarku, u vinariji Tonković su jedan obližnji vinograd kevedinke odabrali, unajmili i posvetili mu punu pažnju i kontrolu. Pritom, grožđe je za Allegro brano nešto ranije nego inače zbog straha od vinske mušice, a pošto kevedinka spada u jednu od belih sorti koje se najkasnije beru od svih, najčešće krajem oktobra, može se očekivati da narednih godina Allegro bude još ekstraktivnije vino.

Konačno, ovo je vino idealan partner belom živinskom mesu sa belim sosovima, pastrmci i brancinu, pastama sa pečurkama, pa čak i mrsnijim zalogajima poput koštane srži ili uz masne žute sireve. A zbog duge završnice odlično je i kao meditativni partner za sparno rumeno popodne.

I kako stoji na boci: „Kevedinka u sebi nosi pregršt zrelog letnjeg voća, svežinu ravničarskog jutra, lakoću peska na kom raste i širinu panonskog neba“.

nazad na vrh