Cuvée de Prestige 2016, Chateau Kamnik

Cuvée de Prestige 2016, Chateau Kamnik

Ono čime treba početi opis ovog vina nisu najnovija svetska priznanja gde se zlato niže kao na traci, već opis uživanja kad vidite i uzmete u ruke bocu vina Cuvée de Prestige 2016, skopske vinarije Chateau Kamnik.

Masivna boca sa zlatnom zaštitom čepa koja se lako odstrani jer je meka (to je za one koji se plaše da nešto ne pokvare) u sebi krije pravo bogatstvo za nestvarno nisku cenu. Kupaža merloa (43%) i sve popularnijeg kaberne frana (19%) nudi bordoški doživljaj sa ozbiljnim uticajem autohtonosti vranca (38%) koji pruža vrhunsku svežinu, a sve to začinjeno činjenicom da je berba 2016 jedna od najboljih berbi ikada. To će vam potvrditi svuda gde je Mediteran na ovaj ili onaj način ušao u bocu, recimo na otocima i priobalju južne Dalmacije koji su na gotovo istoj geoširini kao i Skopje gde se nalaze Chateau Kamnik vinogradi.

Znači savršena berba savršenog grožđa u perfektnom pakovanju za oko manje od 2.200 dinara sa PDV-om. Kome ovo nije dovoljno, neka otvori bocu.

Tamno rubin boja vina sa praskovima ljubičastog idealna su koloritna podloga za odsjaj zlatnih medalja od Francuske i Nemačke do Japana. Prolećni Mundus Vini, Concours International de Lyon i Sakura Japan Woman’s Wine Awards, objedinili su ukus žirija u Evropi i Aziji, kako mešovitog, tako i onog isključivo ženskog. Jer ma kako robusno delovao Cuvée de Prestige 2016 u svom pakovanju, on je softan i podatan na jeziku, mekih ali prisutnih tanina, dok vrcave kiseline iz vranca poput eksplozije raznose ukuse i ljupke tonove aroma svuda po nepcu.

A nos? To je posebna priča, ti mirisi sitnog crnog i plavog bobičastog voća protkani raznim začinima izvijaju se iz čaše ali ne napadno. Teraju vas prosto da gurnete nos u čašu, kako bi vas poljubili. Konačno, ono najvažnije, završnica. U vinu sa 14,7% alkohola i koje je 15 meseci provelo u vrhunskom drvetu što je i vidno naznačeno na etiketi (oak aged), aftertejst iskazuje svu genijalnost enologa u rukovanju hrastovinom. Arome kapućina i crne čokolade razvijaju se tek nekih tridesetak sekundi nakon što ste vino progutali čineći utisak završnice time još dužim, ali i potpuno nenametljivim što je super ukoliko ovo vino konzumirate sa hranom.

Uz divlju svinju, fazana, biftek, jak i masan sir, Cuvée de Prestige 2016 će samo dolivati hedonističko ulje aroma na vatru gastronomskih čarolija kakve možete naći u okviru vinarije Chateau Kamnik, i njihovog hotela i restorana koji ovaj objekat čini jednom od najsjajnijih oaza vinskog turizma Severne Makedonije a pogotovo Skoplja. Baš kao što Cuvée de Prestige 2016 u ovom momentu, predstavlja mogući apsolutni best buy koji se može naći u široj okolini Balkana. Ali zaboravite sve ovo, nalijte ga i uživajte.

nazad na vrh

Srodni tekstovi