Sauvignon Blanc 2017, Deurić

Sauvignon Blanc 2017, Deurić

Sauvignon Blanc 2017 iz vinarije Deurić je veoma prepoznatljivo vino na polici. Elegantna boca ukrašena je sa čak tri etikete, dve svetle, jedna tamna, dizajnerski minimalistički i svedene ali koje joj daju posebnu eleganciju. Sa tamnim „okovratnikom“, folijom oko zatvarača, „garderoba“ je upotpunjena kao da je bila želja da se naglasi stroga kontrola pri proizvodnji, a potom elegancija pakovanja pretoči i u utisak ovog sovinjona iz sopstvenih vinograda na Fruškoj gori. Što je apsolutno učinjeno.

Zlatasto vino prožeto diskretnim smaragdno-zelenim odbljescima, odiše svežinom tek pokošene orošene trave kroz koju se prepliću mirisi zelene paprike iz pletene korpe pune mlade špargle i sveže ubrane rukole. Osećaj svežine dopunjuju citrusne note sa nežnim tonovima lavande a kompletna aromatska slika vodi nas na suprotni kraj sveta, negde na novozelandske obale i visove.

Na ukusu je vino sa pravilno odabranih 13% alkohola postojano i sveže, sličnih aroma kao što su bile one primarne na nosu, a sa dugom završnicom limete koja neće izneveriti u stilskoj projekciji enologa gde se tačka na priču postepeno stavlja jasno izraženim mineralnim karakterom.

Punog tela, sa snažnim kiselinama i u finom balansu sa alkoholima ovaj sovinjon poželjno bi bilo upariti sa jakim i masnim sirevima, šopskom salatom, kolutovima mocarele ukrašenim bosiljkom i maslinovim uljem, a potom zaokružiti doživljaj uspenušanih novozelandskih talasa u daljini, sa debelim odreskom crvene tune na roštilju.

Ovo je tek drugo izdanje sovinjona vinarije Deurić čija je prva berba 2016. premijerno prikazana krajem 2017. godine, dok je Sauvignon Blanc 2017 u 6.500 primeraka pušten u prodaju početkom 2019. godine tek kad se u potpunosti otvorio i bio spreman za prodaju. Momentalno je stiglo i priznanje na balkanskom nadmetanju vina u Sofiji BIWC gde se zaogrnuo srebrnom medaljom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi