Pro Anima Pinot Blanc 2018, Plantaže

Pro Anima Pinot Blanc 2018, Plantaže

Vino iz podgoričke vinarije Plantaže izrazito zelenkaste boje od belog pinoa koji nije tako čest gost na našim stolovima, nateraće vas da iznenađeno uzdahnete uz prvi gutljaj. I dok su po vađenju kvalitetnog čepa ispod zagasito modre navlake, boje nalik na površinu mora pod olujnim nebom, momentalno iz grlića suknuli snažni mirisi agruma, u ustima se primarno javlja mineralnost obuhvaćena snažnom i krajnje izbalansiranom strukturom.

Kiseline nisu one lepršave koje smo ranije sretali u ovom vinu, već elegantne i postojane poput armature koja će se pretočiti u dugu završnicu punu voća a prvenstveno raskalašno zrelih i svežih, te suvih slatkih smokava.

U nekoliko dosadašnjih izdanja ovog pinoa, Plantaže očito naročitu brigu vode kod momenta branja grožđa a sve to kako bi arome bile najizrazitije i najpostojanije što je kod belih vina sa toplijeg teroara izuzetno značajno. To se jasno vidi iz podatka da je svake godine procenat alkohola drugačiji. Tako je recimo berba 2015. izašla na 13,5%, 2016 (14%), pa sad ova 2018. na 13,6% alkohola. Koliko ga ima u ovom vinu sa kontrolisanim geografskim poreklom, nije ni važno, on tu služi samo da na krilima ponese taj „vau“ osećaj svakog novog gutljaja iz čaše.

Alkoholna slast koja se javlja u vinu nije samo akcelerator koji vas tera da što pre ponovo prinesete čašu usnama, već je i gastronomski medijator zbog kog će i sasvim obična bela riba sa gradela biti nešto „prste da poližete“, a kamoli brancin ili orada.

I dok maštate o zrelom brie siru, cezar salati koji se svakako perfektno uklapaju sa vinom Pro Anima Pinot Blanc,  prava stvar je milihbrot sa kandiranim voćem, a možda još bolje, jabuke u šlafroku sa dosta cimeta.

Dovoljno snažnog tela da se izbori masnoćom putera ili pohovanja jabuka u ulju, ovaj pino će se kao Lego kockica uklopiti uz kiseline jabuke i njene arome, jer upravo zelena i crvena jabuka sa notom borovine i rogača čeka u aromatskom kompleksu da vas iznenadi svežinom.

Jednom rečju, ako niste imali priliku da se upoznate sa sortom pino blan, verujte, ovo će biti ona prava ljubav na prvi pogled, bez izuzetka. Jer baš ova Pro Anima spada u najukusnije i najkvalitetnije primere svoje sorte, za šta su sigurno dokaz i srebrna medalja sa Mundus Vini te bronza sa Decantera.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama