Tamjanika 2018, Doja

Tamjanika 2018, Doja

Belo suvo vino sa 12 % alkohola proizvedeno od grožđja iz mladih zasada sorte tamjanika. Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od 470 metara, na dosta nagnutom terenu i dobro je osunčan što se može zapaziti po zrelim notama voća. Velika nadmorska visina, stalno strujanje vazduha sa okolnih planina i hladne noći obezbeđuju dugo i postepeno sazrevanje, neophodno za formiranje kompleksnih aroma i dobro izbalansirane kiseline.

U vinogradu se primenjuje kratka rezidba i kontrola prinosa, berba je isključivo ručna u gajbice, a obavljena je u prvoj polovini septembra da bi se nakon toga, strogo kontrolisana fermentacija na 12 stepeni Celzijusa obavila i time dodatno u vinu sačuvale originalne arome iz grožđa, svežina i autentičnost Topličkog podneblja, tačnije teorara koji se sa sve više prepoznavanja vezuje uz ime vinarije Doja.

Na prvi pogled vino se prepoznaje po nežno zelenkastim nijansama i zlatasto-žutim odbljescima, a kada je na pravoj temperaturi formiraju se mehurići na zamagljenom zidu čaše koji momentalno asociraju na veliku svežinu. Kiseline jesu primetne ali daleko sočnije nego što bi se očekivalo u ovako mladom vinogradu. Ova Tamjanika 2018 je umereno punog tela, osvežavajuća, sa naglašenim aromama drveta ruže na nosu podržanih cvetnim notama jasmina i limun trave. Ali ubrzo se aromatika upućuje ponovo ka laticama ruže koja je svakako primarna pri opažanju i širi prema egzotičnim voćnim notama citrusa, grejpfruta i pomorandže.

Vino koje potpisuju Sanela Pajkić, diplomirani tehnolog, i Mina Todić, master kandidat BSA je sjajan primer onoga što srpska tamjanika treba da da. Lepo balansirano i pitko vino kome su muskatni tonovi samo tačka na ‚‚i“, a ono je istovremeno i strukturno i lako i poseduje sasvim solidnu završnicu.

A kad je reč o uparivanju, ono ne zahteva komplikovanu gastronomiju. Posebnu slast dobiće uz integralni ili crni hleb sa susamom ili maslinama, uz pastu sa tunjevinom u kojoj ima i limuna i paradajza i svega onoga što mnoga druga vina ne vole. Znači, perfektna uz picu, uz lagani trapist, uz hladnu govedinu.

Dobra osobina je i što se može piti jako rashlađena, ali ni na nešto višoj temperaturi ne postaje otužna. Ukoliko ste spremni za eksperiment, dve kocke leda u ovom vinu predstavljaće vaš vrhunski letnji intimni cooler.

Zbog toga je ovo vino posebno zahvalno za vinske večeri uz muziku, a oznaku vinarije na etiketi sa slovima VDT, lako ćemo prevesti kao ‚‚Vrlo Dobra Tamjanika“.

nazad na vrh

Srodni tekstovi