Chardonnay 2017, Lastar

Chardonnay 2017, Lastar

Čini se da je ekipa pefekcionista vinarije Lastar iz Sekuriča ovim vinom, iz praktično osnovne linije, prvi put zbilja dostigla traženu, samo njima poznatu referencu. Jer ovaj šardone iz berbe 2017 apsolutno je različit od svega što u srbiji počinje slovima ‚‚CHARD".

Boca od početka (mada odlična) ista, etiketa čini se bez promene, čep i dalje s punim poverenjem DIAM 5, ali u čaši... Čitav jedan svečani crveni tepih elegantno posloženih (svih mogućih šardone) organoleptičnih podsetnika.

Nežno, bledo-žuto vino sa upadljivim zelenkastim tonovima svežine, dodatno uzbuđuje sitnim mehurićima koji ostaju na dnu čaše. Ili je to kristalni talog jedva vidljivih minerala koji armiraju svaki gutljaj ovog vina sa 13,5 % alkohola.

I ranije je Chardonnay Lastara aludirao na eleganciju, ali sad je ona bukvalno dostigla savršenstvo koje u sadejstvu sa istim takvim balansom omogućavaju da se počevši od belog mesa breskve, limete i ananasa, bez napora odmotavaju aromatski slojevi najrazonovrsnijeg voća i cveća koji čine svaki gutljaj posebnim doživljajem. Sve dok se minut-dva kasnije, nakon već obavljene završnice, ne izdvoji najfiniji dim sa usijanog kamena, ili ako ste ikada imali priliku da osetite taj opojni miris praha pri sečenju ostrvskog mermera.

Poseban segment priče treba posvetiti krematoznosti ovog vina. To nije napadni osećaj koji punoćom obuhvati kompletnu usnu duplju kakav se javlja kod zrelih šardonea Burgundije, već osvežavajući softani omot koji će vas asocirati na mix sladoleda od pistaća, ananasa, marakuje, vinogradarske breskve, a sve preliveno blagim sokom limete.

Sve ovo rezultat je bukvalno 15 meseci pažljivog pripremanja i konačnog kupažiranja vina iz inoksa i jedne trećine odležale u burgundskom drvetu zapremine 500 litara, gde je taj deo od grožđa sa najbolje pozicije previđene za premium Triangl liniju. Nakon još pola godine u boci, Chardonnay je stigao na tržište noseći najbolje aromatske delove jedne inače tople godine u sebi.

Konačno, preporučena temperatura za konzumaciju 10 - 12 C dosta je precizno izračunata u ovom trenutku. Alkohol koji se može osetiti na nekoliko stepeni višim temperaturama u pomenutom rasponu doista ne postoji, ali njegovo prisustvo uz ready-steady kiseline obećavaju dug vek vinu, kao i mogućnost da se za godinu-dve odležavanja u boci Chardonnay 2017 Lastar uživa i na tim, višim temperaturama. Naravno, uz jako zrele sireve tipa brie, biftek ili tortu španski vetar.

nazad na vrh

Srodni tekstovi