Filigran Game 2015, Bukovo

Filigran Game 2015, Bukovo

Daleko je ovaj Filigran Game 2015 manastirske vinarije Bukovo iz Negotina od nekakvog finog, filigranskog rada. To je masivno vrhunsko crveno vino, strukturno kao da je direktno odvaljeno iz srži gorostasnog stabla iz Bukovske šume u čijem se srcu nalazi ova, za neke pojmove, neobična vinarija.

Grimizno tamna tečnost zamiriše čim izvučete maestralno odabrani čep DIAM 10 u čijoj specifikaciji stoji: osigurava uživanje izvanrednih vina u niihovoj najboljoj kondiciji! Šta to znači?

To znači da je ovo vino sad, posle četiri godine u takvom naponu da je prava šteta ne kupiti celu količinu i sve popiti odjednom. A što je još bolje, zbog divnih, sočnih, zaljubljivih kiselina i taninske armature iskovane u 14 % alkohola, biće ono takvo još par godina.

Uz vrhunski vinski sadržaj i perfektan čep, kako bi vam razjasnili našu potrebu za ovom preporukom, svakako treba pomenuti i "ukrase" primetne na prvi pogled. Bronzana nalepnica medalje sa ovogodišnjeg Decantera, savršeno se koloritno i svakako drugačije uklapa sa jednom od najefektnijih etiketa na domaćem, pa i šire, vinskom tržištu. Svaka pohvala dizajneru. Zatim, tu je zlatom brendirana elegantna crna kapica ispod koje se pojavljuje isti takav simbol na čepu, pa će žig ili grb vinarije Bukovo uskoro svakom postati prepoznatljiv. Bratija manastira koja odlučuje kod ovih vina, kao da je skupno pohađala najbolje svetske marketinške škole. Uostalom, reč je o prvoj manastirskoj vinariji koja je iz Srbije slala vina na Decanter, ali je i oglašavala svoje proizvode.

Toliko o "gladcu" a da vidimo sad "jadac". Game (gamay) je sorta koja je nekada u negotinskom kraju ali i širom Srbije i Evrope bila jedna od najrasprostranjenijih, dok je sad ovde retko ko iznosi na tržište, što je, zbog umanjene konkurencije, još jedan adut ovog vina. A treba se setiti da božole, koga slavi čitav svet krajem jeseni, zapravo nastaje od gamea.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog vina je što svaka berba donosi vidno drugačije aromatske adute. Uz konstantan kvalitet, to je dodatni ukras. Na prvi miris, rekli bi da je berba 2015 izuzetno ozbiljno vino, sa dosta slatkih voćnih tonova, idealno i za najšire mase vinoljubaca jer ima te lepe note kokosa i vanile koje dolaze od drveta, ali umereno do te mere da samo vuku na novi gutljaj. Iz gustih "sveća" što se slivaju niz bok čaše, crna zrela višnja zamotaće relativno puno-ka srednjem telu, preko snažnih ali potpuno zrelih tanina. I dok uživate u kiselinama koje ispunjavaju kompletnu usnu duplju, razvijaju se lagano arome kafe i duvana koje će u solidno dugoj završnici preći u začinske tonove gde dominiraju karanfilić i cimet. Jednom rečju, pravi kaleidoskop čulnih doživljaja.

I dok u ovom vinu uživate uz teleću džigericu sa roštilja, šumske pečurke na žaru, ili masni žuti sir, setite se da je engleska reč za divljač baš "game" i da možda ova sorta nije slučajno tako nazvana, jer srnetina ili divlja svinja sa brusnicama te fazan ili zec savršeno pašu eksploziji slasti i kiseline. A uz čokoladnu crnu tortu ili još bolje med iz vinarije manastira Bukovo, imaćete i savršen desert.

nazad na vrh

Srodni tekstovi