Heritage 2016 Grand Reserva VGO, Chateau Kamnik

Heritage 2016 Grand Reserva VGO, Chateau Kamnik

Kada skopska vinarija Chateau Kamnik izbaci na tržište vino sa metalnom etiketom, onda je to siguran znak da se u masivnoj boci i ispod srebrne kape nalazi nešto posebno i jedinstveno. Ovog puta je reč o kaberne sovinjonu flaširanom juna ove godine koji je i pre zvaničnog javnog pojavljivanja u prodavnicama već okitio dve zlatne medalje, iz Bergama sa Emozioni dal Mondo  ali i sa nadmetanja izuzetnih vina, Mondial Des Vins Extremes.

Heritage 2016, velika rezerva kabernea iz Severne Makedonije sa 16,1 % alkohola, oznakom VGO (geo-poreklo) i samim imenom Heritage (nasleđe) priča priču o onome što je sve jasnije u vaskolikom vinskom svetu, da je Severna Makedonija pozicijom, klimom i terenima bogomdana za korpuletna, ekstraktivna, zanosna crvena vina. A u vinariji Chateau Kamnik odavno su naučili da prirodne prednosti svog grožđa spakuju na elegantan i pre svega upečatljiv način uparen sa tehnologijom dovedenom do ivice savršenstva. Uostalom, tome su dokaz bezbrojna visoka svetska priznanja.

Kvalitet koji se ne sreće često evidentan je u polu-suvom sortnom kaberneu proizvedenom od pažljivo probranih grozdova. Pritom je ovo vino na samoj ivici da bude suvo jer uz desetak grama zaostalog šećera ima i 6,1 gram kiseline. Karakteriše ga duboka, gusta, rubin crvena boja protkana ljubičastim tonovima, na nosu je intenzivan i kompleksan miris pasiranih zrelih tamnih bobica uz diskretne note vanile, slatkog korena i začina, delimično kao rezultat odležavanja u vrhunskoj hrastovini. Na ukusu je Heritage pun, bogat i pitak na svilenoj teksturi mekih tanina i harmoničnih kiselina što ga uz veoma dugu voćnu završnicu protkanu talasima arome čokolade čini pravom vinskom poslasticom za vinoljupce.

U proizvodnji ovog kabernea postoji posebna zanimljivost a to je takozvana prirodna redukcija grozda gde je rod maksimalno jedan kilogram po čokotu što je rezultat delimične dehidratacije pre berbe. Vino odležava 30 meseci u kombinaciji američkog i francuskog barika, a u dobrim okolnostima skladištenja predviđa se da će samo dalje rasti, sazrevati i dobijati na složenosti, te trajati dugi niz godina.

No, kako je reč o vinu ove snage i potencijala starom svega tri godine, preporučujemo obavezno dekantiranje pre nego ga složite uz specijalitete od crvenog mesa, divljač u pikantom sosu, novogodišnju ćuretinu na podvarku ili selekciju snažnih zrelih sireva.

nazad na vrh

Srodni tekstovi