Kameničanka Prokupac 2013, Milijan Jelić

Kameničanka Prokupac 2013, Milijan Jelić

Iako vlasnik Milijan Jelić, istoimene vinarije iz Bujačića, izjavljuje da je pravi sud za čuvanje vina rostfraj ili staklo, a da se na ukus barika narod jednostavno navikao, drvo je nakon 19 meseci odležavanja savršeno pametno zaokružilo ovu kameničanku, što je naziv sorte prokupac u valjevskom kraju u kom uspeva.

Ono što pri sipanju u čašu prvo primetite su brojne zemljane i povrtne arome iz neobično tamnog (za prokupac) vina sa ljubičastim odbljescima što je dodatno apostrofirano tom bojom alu-kapice i grba na etiketi. Međutim čudesna transformacija kuvane cvekle u najfiniju jako zrelu višnju i pomalo trešnju, odigrava se bukvalno pred vašim očima, bolje reći nosem u svega nekoliko minuta, da bi se ljutkasti začini i crno bobičasto voće otkrili prvo po marginama, a odmah potom i snažno frontalno zaokupljajući sve receptore mirisa.

U pojedinim kritikama možete pronaći da je posle šest godina od berbe ovo vino još uvek „vrlo mlado". Za to je kriv takođe prvi utisak u ustima. Robustno, kiselo i taninski udara kameničanka, ali gle! Kiseline prijaju svojom kamenom mladošću, telo je spremno da se uhvati u koštac sa gotovo svakom hranom, a tanini kao fini teflon prekrivaju gustu teksturu čineći je odbojnom prema svakom drugom vinu koje bi moglo posle ove Kameničanke da usledi.

Tu zapravo kreće priča o umetnosti srpskog hrasta, drveta koje je unelo taman toliko slasti u sinergiji sa 14 procenata alkohola, da se u završnici izviju sve one začinske note koje prokupac čine karakterističnim autohtonim vinom Srbije. Koje uglavnom (zbog boje i tela u nekim ranijim primercima drugih proizvođača) porede sa sortom pino noar, a mi eto, sve češće, sa vrhunskim širazom. Ali, čemu poređenja...?

Uz napomenu sa etikete da je vino „nestabilizovano" što samo govori u prilog tome koliko Jelić veruje u kvalitet svog vinograda, uz podatak da u tom trenutku, desetak hiljada boca godišnje dolazi sa ukupno dva hektara, što će reći da je prinos inače jako rodne kameničanke redukovan na maksimalno oko kilogram po čokotu, kao i da je prema napisu na sajtu proizvođača ovo vino „uvodnica u buduću proizvodnju ove sorte u vinariji Jelić", a u šta smo se uverili degustirajući berbu 2017, jasno je da je kod kameničanke reč o prioritetu jedinstvenog vinara Jelića. Baš kao i u slučaju vina Morava...

A koga baš zanima, Kameničanka 2013 odlično pasuje uz beli mladi kravlji sir, što nije čest atribut crvenih vina. Fantastično podržava krvavo pečeni debeli biftek, razoružava zapečene crvene punjene paprike, igra se sa jako začinjenim gulašem i davi u prebrancu sa grilovanim debelim kobasicama, sve sa usklikom zadovoljstva.

Za razliku od kafe, čokoladu baš nešto ne ferma, ali u doba kad je kameničanka nastala, čokolada nije ni postojala, bar ne u Srbiji...

nazad na vrh

Srodni tekstovi