Bifora 2016, Janko

Bifora 2016, Janko

Pred vama je najbolje ocenjeni srpski širaz svih vremena. Istina, konkurencija nije prevelika, tek je nekoliko etiketa sortnog širaza na tržištu, ali zlatna medalja sa ovogodišnjeg AWC nadmetanja u Beču, i podatak da je to uopšte najbolje ocenjeno srpsko vino u austrijskoj prestonici, dovoljno objašnjava neosporni kvalitet vina iz Smedereva i vinarije Janko iz koje dolazi.

Bifora 2016, crveno vino sa harmonično uklopljenih 14,7 % alkohola koje smo prvi put probali  početkom 2018. godine nakon godinu dana odležavanja u bariku od srpskog hrasta, dugo je najavljivano. Iako je već na samom startu pokazivao zanimljive organoleptičke atribute, hrskave kiseline i snažnu ali sofisticiranu armaturu tanina u glatkoj teksturi vina, što mu je već tog proleća donelo bronzanu medalju na Decanteru, čini se da ovaj širaz ipak dodatno napreduje iz meseca u mesec, i da tek sad pokazuje svoje pravo lice i ono što će biti za par godina ispred nas.

Kvalitet nije došao sam po sebi. Dragan Vasić Janko je ovoj sorti omogućio uslove slične onima koji postoje na australijskom tlu gde, poznato je, širaz daje izvanredne rezultate i gde se iz „igrača sa klupe" koji menja pti verdo u bordoškim kupažama kabernea i merloa, pretvorio u vrhunskog sortnog napadača vinske reprezentacije „kengura".

Dva smederevska zasada širaza nalaze se na takozvanoj beloj zemlji, tlu koje posebno prija ovoj sorti i koja na njoj daje poseban kvalitet. A u vinu se to čita kao obilje voćnih, zemljanih i začinskih nota, idealnih za komponovanje sa belim i žutim zrelim sirevima, sa raznim vrstama sušenog mesa i kobasicama na roštilju. Sočno vino utopiće na najbolji način masan pilav, izboriće se sa prebrancem i podvarkom, divne kiseline zariće se moćno u srednje pečen biftek, a začinski kompleks u završnici biće lansiran u orbitu uz gratinirane palačinke (iako bi tu neko pre očekivao alzaški riesling) i veliki komad Švarcvald torte.

Prava je šteta da je ovog vina, koje je oduševilo engleskog vinskog stručnjaka sa titulom Master of Wine i predsedavajućeg panela na cenjenom IWC nadmetanju u Londonu, Gregorija Konala (Gregory Conal), proizvedeno svega 1.500 boca. No iskreno verujemo da je taj nedostatak Dragan Vasić Janko, već u narednoj, i to izuzetno potentnoj godini 2017. i berbi ispravio, te da će širaza Bifora biti za sve koji žele da u njemu uživaju. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi