Galerija Merlot 2017, Podrumi Vukoje 1982

Galerija Merlot 2017, Podrumi Vukoje 1982

Merlot iz linije Galerija, vrhunsko vino sa kontrolisanim geoporeklom trebinjske vinarije Podrumi Vukoje 1982 je „ono" vino koje su ljubitelji sortnog merloa dugo čekali da se pojavi na tržištu.

Iako je vino iz berbe 2015 već osvojilo zlatnu medalju u Beču na AWC 2017. godine, Galerija Merlot se zapravo prvi put na ovdašnjem tržištu pojavila pred kraj ove, 2019. godine. Ali, zato je sad pred nama najsvežiji proizod iz tople 2017. koji iskazuje izvanredne osobine.

Čim skinete elegantnu plavozlatnu alu-kapicu, izvadite plutani čep i krenete da sipate u čašu, bukvalno se rubin-crveni voćni luk formira u vazduhu i krene intenzivno da zavodi nozdrve zbog čega ovo spada u vina koja se mogu piti bez ikakvog aeriranja. Pun doživljaj u trenutku!

Slasna crvena voća, višnje, trešnje, šumsko voće a preko svega jaka nota zrele šljive, dodatno će biti podvučeni sočnom kiselinom koja stegne zadni deo nepca, tako da se progutano vino zadrži neko vreme iza te barijere, a onda vrati u nos i usta kao eruptivna vulkanska lava divnih džemastih aroma i neopisivo jake potrebe da sledeći gutljaj sažvaćete pre gutanja.

Fina struktura tanina zapljusnuće celu usnu duplju i zalepiti aromatske sedimente sa neosetnih 14 % alkohola, spremne da hranu koja naiđe uz vino kao najlepšom ukrasnom hartijom upakuje i spremi za gastronomsko uživanje.

Podizanjem temperature, voćna slast splašnjava blago, ali se tanini uozbiljuju, „grip" kiselina na jeziku postaje sve snažniji i merlo vas sve jače uvlači u svoju ozbiljnu priču.

- Jako dobra berba iznedrila je vrhunsko vino bez upotrebe drveta - objašnjava Radovan Vukoje. - Pošto već imamo Tribuniu kao kupažu merloa i kabernea, želeo sam da napravim elegantan, ali ne i svileni sortni merlo ujedno sposoban da mineralnošću i toplinom oslika hercegovački teroar. Ideja je bila napraviti voćno vino sa dosta svežine koje će zbog odležavanja na talogu biti drugačije. I uspeli smo, voćna punoća i svežina su njegov zaštitini znak!

Galerija Merlot 2017 je 15 dana macerirao na 24 stepena Celzijusa, potom osam meseci odležavao na talogu i još toliko u boci čime su dobijene pomenute osobine idealne za uparivanje sa crvenim mesima, raznoraznim sosovima od višnje i borovnice koji idu sa teletinom, uz srnetinu, punjenu piletinu i ćuretinu, roštilj i zrele sireve.

Proizvedeno je oko 10.000 boca ovog vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi