Mcc Coupage 2017 McC

Mcc Coupage 2017 McC

Crvena suva kupaža Mcc Coupage 2017 male biodinamičke vinarije McC iz Erdevika je najbolji primer na kome ćete razumeti kako je vrhunsko vino dobro bilo da je konvencionalno, organsko, biodinamičko.

Kupaža sorti merlo, malbek, kaberne fran i kaberne sovinjon, takozvana „velika kupaža" iz berbe 2011 je osvajanjem srebrne medalje na godišnjem nadmetanju Vino.rs 2014. godine dala vetar u jedra vinaru, Škotu Donu Mek Kalohu, pa ovo vino ubrzo osvaja bronzu na Decanteru, a sledeće izdanje i zlato na Velikom blajnd testu Vino.rs. Ove godine, u našem izboru, to je drugo najbolje crveno vino Srbije u kategoriji organskih i prirodnih vina ali je visoko plasirano i u opštoj konkurenciji svih crvenih vina.

Pravilnim izborom udela svake sorte, odlikuje ga izuzetna punoća voćnih aroma sa bonusom začina i cveća. Procesom odležavanja tokom više od 10 meseci u bariku razvile su se note vanile, fine note duvana, slatkog drveta u završnici, a istaknuta je i mineralnost.

Kad guru biodinamike Monti Valdin kaže: „Ovo je divan primer kako crveno vino bez predugog ležanja u hrastovini i bez preteranog presovanja grožđa može biti kompleksno i razvijeno a da nije teško" to je najbolji opis. Odmah na startu iz guste tečnosti izbije neočekivana svežina koja momentalno otpočinje rat sa slašću aroma i 14 % alkohola, bitku koja traje dugo i nakon što vino progutate. Iako merlo u kupaži vodi sa 60 procenata dok su ostale sorte podjednako raspodeljene, gustu i tamnu, gotovo ljubičastu obojenost daju očigledno kaberne i kaberne fran, malbek rasteže čulne receptore brojnim začinima da bi merlo sve zaokružio voćnim superlativima. Ali od aroma nama je još značajniji utisak koje Coupage ostavlja u ustima. Tanini su snažni, no meki, struktura ojačana kiselinama zakači se za nepce pa preko ovog veoma punog vina slobodno možete nasipati brojna jela, od onih sa roštilja, biftek, ćuretinu, lazanje, odreske, razna variva.

Sve u svemu, to je ozbiljno vino koje se služi predstavnicima svih zemalja u Ujedinjenim Nacijama i za koje MW Džulija Harding tvrdi da je vino sa ukusom punog integriteta. Što i jeste.

Mcc Coupage 2017 McC možete kupiti ovde
nazad na vrh

Srodni tekstovi