Fantazija 2014 Tonković

Fantazija 2014 Tonković

FantazijaTonković, vino je sa geografskim poreklom označenim kao Subotičko-Horgoška peščara. Iz jedinstvenog monostortnog vinograda vinarije Tonković u mestu Bački vinogradi, dolazi suvo crveno vino sa, za njega idealnih, 13 % alkohola.

Kadarka je očigledno sorta koja ne poznaje loše godine jer berba 2014, inače očajna u celom svetu, ovom vinu ni najmanje nije nanela štete, naprotiv. Lepa svežina, kiseline koje očaraju na prvi dodir, završnica sa suptilnim zaokruženjem drveta, meki tanini koji se mogu i žvaknuti kao da baš iz njih izvire neka neobična ali prijatna slast. Upravo onakvo vino kakvo bi poželeli da pijete u svim prilikama.

Posle godinu dana odležavanja u bačvi, na nosu je dominantna zamamna zrela višnja umotana u čokoladu koja kao da je ispala iz griotte. I upravo sa tom kiselinom koju očekujete u zreloj tamnoj višnji što je odležala u slatkom alkoholu. A onda stižu naleti začinskih nota cimeta, karanfilića i čokolade, u slojevima ovog vina koje na prvi pogled pomalo tananom bojom ne obećava baš toliko aromatsko bogatstvo. No, da li stepen obojenosti ili punoća tela garantuje aromatski vatromet u vinu? Naravno, da ne. I upravo je to ovde slučaj zbog čega Fantazija sve više osvaja ljubitelje vina i dokazuje kako je kadarka autohtona sorta na kojoj posebno treba poraditi i koja će sav uloženi trud brzo umeti da vrati, višestruko.

Srednje pečen odrezak na žaru ili lovački gulaš, špageti bolonjez ili teška čokoladna torta, savršen su par ovom vinu.

I da ne zaboravimo, odličan odnos cene i kvaliteta je etiketu Fantazija doslovno načinio best buy vinom Srbije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi