Bravura Cuvee 2017, Đorđević

Bravura Cuvee 2017, Đorđević

Da će već prvo izdanje vina Bravura Cuvee 2017, blenda od 60 procenata merloa i ostatka kaberne sovinjona iz porodičnog Podruma Đorđević osvojiti značajno međunarodno priznanje u Italiji na ocenjivanju najboljih svetskih kabernea i merloa u Bergamu, verovatno ni njegovi tvorci nisu sa sigurnošću očekivali. A možda i jesu kad su Bravuru upakovali u jedinstvenu masivnu bocu, tešku 800 grama, uvezenu iz Ukrajine i gotovo crnu, neprovidnu, sa etiketom koja naglašava očekivanu raskoš aroma.

Iako je berba 2017. bila izuzetno dobra za crvena vina, baš kao što je teroar Župe Aleksandrovačke tradicionalno vrhunski za crna vinska grožđa, ipak je reč o još mladom vinu što se iskazuje i na prvom susretu.

Cuvee Bravura je naizgled otvoren na mirisu i obraduje na mah ta sočna marela, pogotovo kad je isprate vibrantne kiseline i fini, softani tanini. Vinu koje ima onu lepu osobinu da vas podseća da ga nanovo pijete, u tom početku nedostaje malo tela i završnice. To se više očituje u toj nekoj „nedozrelosti" i zelenčivosti koju će mu godine zasigurno, sa ovom strukturom i 14 % lepo ukomponovanog alkohola, u potpunosti okrenuti na dodatni kvalitet. Pogotovo uz lake note kapućina i čokolade, već sad na nosu spremne da se u aftertejstu razigraju. A šta će tek biti za dve ili tri godine?

I to nije sve, stajanjem u čaši vino brzo „odrasta" iskazujući slojeve, crno bobičasto voće, borovnice i kupine preuzimaju primat, a na nepcu se opušta, širi i kači produžavajući završnicu, oslobađajući slast ali i blage herbalne tonove koji hlade. Sad se s pravom može govoriti o odlično iskorišćenom novom srpskom bariku koji je podario elasticitet i ukomponovao sve parametre uživanja.

Gastronomki posmatrano, rubin crvena Bravura Cuvee bravurozno će olakšati i voćem prožeti sve guste sosove na slabo pečenom debelom odresku donoseći pregrš sokova tamo gde treba.

nazad na vrh