Aldumaš 2018, Šijački

Aldumaš 2018, Šijački

Aldumaš 2018 vinarije Šijački iz Banoštora, barikirani je italijanski rizling koji se na Fruškoj gori popularno sve više naziva grašac. Limitirano belo vino prvi put proizvedeno iz berbe 2017. koje se radi u svega 900 boca predstavlja najekskluziviju etiketu vinarije na obali Dunava, a upravo je osvojilo zlatnu medalju na Salonu vina u Paraćinu.

Aldumaš 2018 je fermentisao i odležavao četiri meseca u već korišćenim baricima jer je cilj bio da se tokom fermentacije razviju i neke druge arome pa i one slatke začinske koje u pozadini dolaze od srpske hrastovine.

Na prvi utisak to je potpuno sortno i voćno vino svežih kiselina dok se u završnici pojavljuju slatke note vanile, malo cimeta i blago tostiran ton drveta. Sudeći prema brojnim aromama koje se prepliću italijanski rizling vrhunskog klona stvorenog za ove prostore, u ovom vinu pokazuje svu svoju bogatu slojevitost, bilo da otkrivate jabuku, krušku, koricu agruma, cvetne note, puteratost ili blage naznake meda. Konačno, sa 12,5 procenata alkohola potpuno je zaokruženo i harmonično, prevashodno pitko vino, što je po zamisli enologa Ivane Šijački bio i prvi zadatak.

- Za one koji ne znaju, vino je posvećeno mom dedi Bati Šijačkom koji je upravo na ovaj način italijanski rizling proizvodio. To je ujedno bilo naše prvo vino iz najstarijeg vinograda kome će sada 40 godina, i ono i danas iz njega potiče. Inače, „aldumaš" je bio dedina omiljena reč, a predstavlja specijalan poziv na zdravicu kad se nešto lepo dešava. Mom dedi je svaki dan bio takav i razlog da se popije jedna čaša, bilo da je kupio zemlju, traktor, da se krava otelila, krmača oprasila. A najveći aldumaš je bio kad unuci dođu kući - tvrdi Ivana Šijački.

Ovaj italijanski rizling je dobro poznati klon SK40 a Aldumaš  se proizvodi samo u dobrim godinama kada je grožđe vrhunsko. Maceracija nije rađena, vino je prirodno stabilisano i blago filtrirano. Najbolje ide uz razne bogate sireve, vrhunski uz zreli kozji sir star godinu dana ali i kavijar na hrskavom tostu i puteru.

nazad na vrh