Gratianus 2015, Imperator

Gratianus 2015, Imperator

Traminac Gratianus 2015 vinarije Imperator, uzgojen biodinamički na Fruškoj gori, vino je koje predstavlja potpuno novu viziju ove sorte poznate po zamamnim aromama. Takav raskoš slojeva i teksture na nepcu odavno niste probali.

Boje je starog zlata kad punu čašu gledate od gore što asocira na veoma bogato vino i ono to jeste. Opet sa strane, uočljivi su zelenkasti pojasi kao garancije svežine. Iako na etiketi kraj zelene organske oznake Ekocert sertifikata stoji da je vino polusuvo, pre bi se reklo da je slano od mineralnosti nego da je iole slatkasto, a izrazito slasno postaje tek uz veoma pažljivo uparenu hranu. Naprotiv, Gratianus deluje veoma suvo, gotovo kremenasto u svim svojim slojevima sve do završnice koja aromatski uz svo to suvo grožđe, breskve, med i ostalo zapravo podseća na skupa topla alkoholna pića tipa armagnac ili cocgnac.

Gratianus je nešto što bi na ovim prostorima mogao biti etalon za meditativno vino. Uprkos svega, kažemo svega 13,5 % alkohola i zrelih kiselina, on se nakon prijatnog muskatnog nosa, u ustima pretvara u punu bombu spremnu svakog časa da eksplodira. Bukvalno zahteva odlaganje, duboku analizu slojeva, prevrtanje po jeziku, kao da imate u rukama mapu zakopanog gusarskog blaga i sad frenetično pokušavate da otkrijete tačno mesto gde se ono nalazi. Ili šta vas najviše oduševljava. Primarno je to gorčina nalik na onu košpice od kajsije koju ubrzo preliju note suvog žutog cveća, pa i puterasto mekog ratluka od vanile.

I dok se lako uživa bez hrane, kombinacije sa ovim tramincem moraju biti dobro promišljene. Nećete pogrešiti ako u sledu bude pomorandža, bilo uz patku ili jagnjetinu, kao ni kari sos. Nećete pogrešiti ako bude snažnih začina sa identitetom kao što je šafran uz čega idu morski plodovi sa rižotom od ovog začina. Sirevi moraju biti polutvrdi, pre tipa mladog parmezana nego kozjih varijanti, a paštete pikantne. Na kraju obroka, ako se želite zasladiti, grickajte domaći raženi mešani hleb uz Gratianus. Pojaviće se neobuzdana aromatska slast. A ako nema hleba, cigara ima sličan efekat.

nazad na vrh

Srodni tekstovi