Millennium 2011, Milijan Jelić

Millennium 2011, Milijan Jelić

Pratim razvijanje vina Millennium 2011 u rasponu od devet dana od otvaranja boce. U pitanju je kupaža sorti merlo 80% i kameničanka. Prvog dana primećujem bordo boju sa primesama cigle, što govori da se radi o zrelijem, malo starijem vinu. Na nosu je izrazito voćno.

Dominira zrela kupina, zrela višnja, pored kojih se provlače crna ribizla i suva šljiva. Lagano se otvaraju i začinske note u vidu karanfilića, crnog čaja i kedrovine. Ono što najprijatnije iznenađuje jeste miris metala koji lepo upotpunjuje slojevitost vina na nosu. Iako je definitivno razvijeno na mirisu, ne bih rekao da je vino na vrhuncu. Potencijal za razvijanje postoji i u sledećih par godina. Alkohol je malo izraženiji, ali pored ovakve kompleksnosti, slobodno mogu reći da je to zanemarljivo.

Na ukusu je suvo sa prijatnim izraženim kiselinama. Telo je srednje ka punom, tanini razvijeni i sočni. Intenzitet ukusa srednji ka izraženom sa jakim voćnim karakterom i prijatnom srednje dugom završnicom u kojoj dominira višnja i koštica od višnje.

Posle prvog probanja zaključujem da je vino vrlo dobro sa jasnim karakteristikama sorti u kupaži. Spremno je za konzumiranje, a u sledećih osam dana pokazalo se da ovu bocu nije potrebno popiti odmah jer se vremenom razvila u još bolje vino!

Od drugog do osmog dana postojan je srednji plus intenzitet mirisa. Dominacija je zrele kupine i višnje, dok se crna ribizla i svežina eukaliptusa menjaju od dana do dana. Polako se otvaraju začinski i drugi tonovi u vidu bibera, duvana i kakaoa u pozadini. U sedmom i osmom danu primećuju se arome oraha i suvih smokvi. Alkohol se prvih par dana provlači kao blago naglašen, ali je to uz ovakvu kompleksnost i dalje zbilja zanemarljivo.

Prijatno izražena kiselina se posle jednog dana jako lepo zaokružila, a tanini su postali još mekši. Izražen voćni karakter traje iz dana u dan, sa srednje plus intenzitetom i završnicom koja pored višnje i koštice od višnje sada iskazuje kupine i crne ribizle. Konačno, deveti dan je prvi koji iskazuje opadanje intenziteta mirisa koji sad mogu opisati kao srednji. Uz dominantne voćne arome zrele kupine, crne ribizle, suve šljive i višnje, pojavljuju se note čokolade, kakaoa, kedrovine i oraha. Na ukusu i dalje prijatna kiselina i zaokruženi tanini, a završnica je srednja plus, s aromom višnje i koštice od višnje.

Millenium 2011 redak je primer razvijenog vina na srpskom tržištu i ako je moguće treba ga otvoriti par sati ranije. Može se dekantirati, ali nije obavezno. Ako ne popijete vino, vratite ga slobodno iz dekantera u bocu i nastavite da pijete tokom sledećih devet dana (možda i trinaest). Inače, vino je definitivno u kondiciji, a vinarija Milijan Jelić se upisala na moju listu za pamćenje pošto je ovo prvi put da sam ovako pokušao da pratim razvoj vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama