Pinot Blanc 2017, Zvonko Bogdan

Pinot Blanc 2017, Zvonko Bogdan

Razmenjujući utiske na salonu vina, u luksuznoj crnogorskoj marini pre 5-6 godina, jedan ruski somelijer mi je na pitanje koje je belo srpsko vino na njega ostavilo najjači utisak, prilično samouvereno odgovorio ono što bi ponajmanje očekivao u tom trenutku. Pokazavši rukom na štand vinarije Zvonko Bogdan, reče da mu je od svega zanimljiviji Pinot Blanc vinarije sa severa Srbije.

Bez previše oklevanja, otišao sam po degustacionu dozu vina koje je potpuno nepravedno bilo van mog fokusa. Njegove tvrdnje da je reč o tehnološki besprekornom, stilski preciznom, kompleksnom, karakternom i u sveukupnoj impresiji prefinjenom vinu, posebno su dobile na težini pošto sam se u potpunosti uverio u njegov potencijal uparivši ga nešto kasnije sa svežim bokeljskim ostrigama...

U berbama koje su sledile, beli pino vinarije Zvonko Bogdan je doživljavao par stilskih promena, ali je uvek važio za jedno od najboljih belih vina ove kuće. Danas je to veoma impresivno belo vino iz berbe 2017 koja je u ovom trenutku aktuelna na tržistu, slamasto žute boje, izraženog viskoziteta.

Aromatski profil je srednjeg intenziteta, odlikuje se visokom kompleksnošću. Određen je voćnim notama zrele, bele, brašnjave kruške koju nadopunjuje miris dunje, breskve, te miris zrele sočne narandžaste dinje. Na diskretno preplitanje nežnih cvetnih aroma sa voćnošću nadovezuju se inteligentno integrisane arome nalik na biskvit, vanilu i badem, čime se opšti utisak značajno upotpunjuje i uverava da je vino negovano sa posebnom pažnjom u hrastovim sudovima visokog kvaliteta.

Na ukusu je suvo, lepo zaokruženo, srednje punog tela koje se oslanja na umerene kiseline. Vino je čvrste strukture, sa dobro integrisanim alkoholom i visokim koncentratom ukusa. Ono što se posebno ističe je njegova, fina, somotasta tekstura na nepcu koje prepoznaje voćne arome nalik na zrelu žutu jabuku, sočnu dinju upotpunjenu sa prijatnim vanilinskim i puterastim tonovima... Zaostali ukusi u finišu dugo nakon gutljaja lutaju čulima.

Na ovaj beli pino se uvek može računati kada su u pitanju paste sa morskim plodovima, belim sosovima, raznim jelima u kojima proteinsku osnovu čini meso peradi. Služiti ga na temperaturi od 10-130 Celzijusa, idealno u čašama širokog tela ali nižeg sečenja.

Zahvalan Rusu na ovoj sugestiji, sa posebnom pažnjom bavio sam se potencijalom ovog vina u narednim berbama. Voleo bih tog čoveka opet da sretnem i podsetim na ovo vino koje je u berbi 2017, bar do sada u najboljoj formi. Možda mu se i posreći ako skokne do Boke ovog ili nekog od dva naredna leta, koliko bi trebalo da bude ovo vino u svom piku razvoja. I naravno, da potraži nešto svežih jadranskih ostriga koje je propustio da upari sa Pinot Blanc-om Zvonko Bogdan one večeri pre 5-6 godina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi