Crna tamjanika 2018, Matalj

Crna tamjanika 2018, Matalj

Jedan od sinonima Negotinske Krajine, vinarija Matalj. Vinarija koja se trudi da stvara novu istoriju dobro poznatog vinskog podneblja, a isto tako trudi da sačuva i ono što je ostalo od davnina. Pored vina Crna tamjanika od istoimene sorte o kojoj ćemo danas nešto više reći, vinarija Matalj je vaskrsla, sada već zaboravljenu sortu Negotinske Krajine, bagrinu i jedva čekamo da ispratimo i njen razvoj.

Crna tamjanika, sorta koja je nekada bila rasprostranjena širom Srbije, danas je najzastupljenija upravo u Negotinskoj Krajini, ali se pored Krajine može naći i na Fruškoj Gori, u okolini Niša, rejonu Tri Morave... Prepoznata je kao sorta od koje se prave uglavnom polusuva i slatka vina, mada ima i jako dobrih primera suvog vina od crne tamjanike. Mataljeva Crna tamjanika je slatko vino iz 2018. i ukratko ću ga opisati.

 Kada bih dobio vino na slepo, da ne znam šta je u čaši, verovatno ga ne bih okarakterisao kao crveno. Bliže je možda šileru (boja koja je između rozea i crvene). Na mirisu se oseća prijatna svežina ispraćena aromama suvog grožđa, zrelih šumskih jagoda i ratluka. Čak se u pozadini nazire i blagi miris cimeta. Na ukusu, slatko vino sa jako lepom kiselinom koja ostavlja dosta prostora za igranje sa hranom. Telo je srednje, a završnica ukusa se kreće od kupine i jagode do prijatnog ukusa grejpa. Veoma lep balans šećera i kiseline. Uz ovo vino bih najradije jeo nešto što nema mnogo šećera u sebi, štrudlu sa makom ili pitu sa višnjama. Što se temperature tiče, najradije bih ovo vino pio rashlađeno na 10 do 12 stepeni Celzijusa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi