Tri Morave Rose 2019, Temet

Tri Morave Rose 2019, Temet

Premali je broj karaktera koje dužim u ovoj rubrici da bih se detaljno posvetio jednom od najvećih nedostataka modernog srpskog vinarstva... Ali svakako bih se usudio da kažem da našim vinarima često nedostaje inovativnosti i mašte kada je reč o vizuelnom identitetu njihovih vina.

Retko sam šta modernije i avangardnije, u smislu dizajna etiketa i boca, mogao videti od onoga što nam je još pre desetak godina ponudila vinarija Temet. Iako ispred svog vremena, dobro poznata rešenja koja su činila vizuelni identitet vinarije iz Lozovika, doživela su od skoro redizajn i još dublju dimenziju minimalističkog pogleda na estetiku vinske boce.

Tom inicijativom je i najkomercijalnija linija ove vinarije dobila novo ruho, a najdinamičniju vizuelnu ekspresiju ostavlja roze Tri Morave. Pastelna mint kapica na grliću boce u intrigantnom je kontrastu sa prelepom bojom roze vina i etiketom u boji ostarele hartije. Na njoj je modernim ćiriličnim fontom jasno naznačeno ime vina koje personifikuje osnovni postulat Temeta, a to je da se u gotovo svakoj njihovoj etiketi mora naći bar neki procenat srpskih autohtonih sorti!

Pa je tako kupaži koja čini ovaj roze iz berbe 2019. prokupac sa sortom kaberne sovinjon doprineo sa po 30%, dok im syrah pravi društvo sa preostalih 40. Zajedno su dali vino nežne oranž boje sa rozikastim tonovima, srednjeg intenziteta mirisa u kome se mogu prepoznati arome sočne breskve, zrele nektarine, kao i diskretna igra nežnih cvetnih tonova sa nagoveštajem sitnog bobičastog crvenog voća nalik na ribizlu.

Vino je na ukusu suvo, osvežavajuće, skladno, srednjih kiselina koje obezbeđuju utisak sočnosti, srednjeg neopterećujućeg tela bez nagoveštaja taničnosti, solidnog intenziteta ukusa i dobro integrisanog alkhola. Voćnog je ukusa nalik na kajsiju, zrelu dženeriku, nar, žvaku iz detinjstva...

Reč je o veoma zahvalnom vinu koje svoje maksimalne performanse ume da pokaže i bez zahtevnih procedura u servisu. Dovoljno je ohladiti ga na temperaturu do 100 Celzijusa, obezbediti mu čašu u kojoj je moguće zakovitlati bar 1 dl i Tri Morave roze će iskazati komplementarnost sa svim zadovoljstvima jednog kvalitetnog letnjeg dana. Sve što bi mi u tom raspoloženju palo na pamet, od lubenice, voćnih salata, fensi finger fooda, morskih plodova, obrok salata, klasičnog srpskog roštilja, itekako bi imalo smisla...

Instagramičnost mu takođe neće predstavljati problem jer dinamika boja na postovima u kojima će imati glavnu ulogu prosto mami pozitivnu reakciju pratilaca. Lično sam se uverio. Još bih samo voleo da umem da rastumačim poruku ispisanu brajevim pismom na zadnjoj etiketi. Verujem da je iz berbe u berbu ohrabrujuća i pozitivna poput one koja ostaje iza novog rozea Tri Morave iz berbe 2019.

nazad na vrh

Srodni tekstovi