Tamjanika 2018, Zmajevac

Tamjanika 2018, Zmajevac

Snažna konkurencija među vinarima koji žele da skrenu pažnju ogromne armije fanova, verovatno najpopularnijeg belog vina u Srbiji, prilično je doprinela istraživanju i eksploataciji potencijala svih onih sorti i njihovih varijeteta koje nazivamo tamjanikom.

Za relativno kratko vreme formiralo se nekoliko potpuno različitih pravaca kada je u pitanju stilska forma ovih vina, ali je činjenica da je onaj deo publike koji najčešće troši svoj novac na njih zadržao negirajući stav prema manje komercijalnim i de facto kvalitetnijim vinima. Tamjanike sa produženom maceracijom, oranž i barikirane ili u hrastu fermentisale varijante, te eksperimenti negovani sur lie metodom, bar za sada su na nivou statističke greške u prodaji.

Podrazumevajuća, popularna forma, zahteva vino izraženog intenziteta mirisa, slojevito obojenog cvetno-voćnim izrazom, laganog tela, reklo bi se baš onako kakvo je berba 2018, iznedrila u šumadijskoj vinariji Zmajevac. Tipična aroma cveta zove je sortno dominantna, a na nju se nadovezuju nagoveštaji mirisa dvorišne puzavice čudnog imena-orlovi nokti, kao i diskretne note livadskog meda. Voćnu komponentu grade arome kruške i dinje. Na ukusu je suva, diskretna, preslikava impresiju koja se stiče na mirisu, umerenih kiselina, umereno punog tela sa srednje dugom završnicom koja ne opterećuje.

Zmajevac Tamjaniku 2018 ne treba servirati previše ohlađenu jer će graciozan aromatski profil biti u velikoj meri hendikepiran na nižim temperaturama od 130 Celzijusa, što je slučaj sa većinom muskata. S obizom na relativno delikatnu strukturu, uparivanje sa hranom neće predstavljati problem, ali treba računati na to da će inicijativu prepuštati hrani i upotpuniće svaki zalogaj veoma elegantno i nenametljivo. Moja prva preporuka za uparivanje sa main stream tamjanikama su sirevi sa belim plesnima poput bria i kamembera, dobro bi došlo grilovano sezonsko povrće, paste sa gamborima...

Prema mom mišljenju, dovoljno je razloga da brojna armija fanova koja se roji oko fenomena zvanog tamjanika uvrsti ovo vino u svoj ne tako mali izbor vina od omiljene sorte. Rekao bih još jedna lepo ukalupljena cigla na temelj zasigurno najjačeg vinskog brenda Srbije u ovom trenutku. Toliko jakog, da bez problema može da stane rame uz rame sa imenom i prezimenom sadašnjeg prvog tenisera sveta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama