Joakim i Ana 2017, Vinograd Hopovo

Joakim i Ana 2017, Vinograd Hopovo

Joakim i Ana 2017 je čistokrvna tamjanika sa Fruške gore iz vinarije Vinograd Hopovo, nastala kao proizvod umetničke percepcije jednog od najkontraverznijih srpskih vinara, Dragana Zarića. Stvorena promišljeno i sa velikom preciznošću, spada u vina iz serije „Auh!", kada je prvi put dodirnete nepcima.

Joakim, potomak cara Davida, oženi se Anom iz kolena Levija, a nakon pola veka besplodnog zajedničkog života, ova Ana rodi presvetu Bogorodicu Mariju. Nekako slično, i Zarić posle mnogo godina predanog rada na vinogradu i plemenitim vinima Fruške gore, izađe pred javnost vinsku novim berbama i novim etiketama sa, okom likovnog umetnika, vanredno skladnim i originalnim, a opet nekako anahronim etiketama. I baš zbog toga zanimljivim. Inače Zarić je vino nazvao po svojoj krsnoj slavi.

Ovo je treća tamjanika po redu sa Fruške gore, nakon one Maurerove i Bašine, koja će dokazati kako joj taj teroar panonskog ostrva savršeno odgovara. Pritom, iskusni Zarić na etiketu, kao vizuelni predložak unosi ornament sa srednjevekovne freske iz manastira Rudenica kod Aleksandrovca čime ostvaruje i genetsku vezu sa Župom kao centrom tamjanike u svesti prosečnog srpskog konzumenta.

Raritetno ne znači automatski i skupo, ali svega 250 boca napunjenih ovim eliksirom po ceni od 2.300 dinara za malo poznatog proizvođača ipak kompletno organoleptički opravdava onaj „Auh!" kad se vino proba.

Somelijer Đura Tošić ocenjuje vino kao: „ Bistro, svetle limunove boje, čisto sa veoma intenzivnim mirisima koji isporučuju snažne senzacije ruže, grožđa, belog cveća i grejpfruta. Vino je mlado, jednostavnog aromatskog profila, suvo, srednje kiselosti, lakog tela, srednjeg (+) alkohola i inteziteta ukusa uz neznatnu gorkosti  u završnici."

Zaključuje: „Vino je dobro, nedostaje intenzitet i kompleksnost  da bi bilo veoma dobro ili odlično."

Mnogo toga stoji, međutim uzbuđuje povezanost zelenkaste boje freske i zlatotiska na etiketi, sa tajanstvenim zelenilom u zlatu vina u čaši. Na nosu se jasno javlja nalet pokošene trave i pritom posečenih lekovitih bilja, dok na nepcu pčelinji vosak (možda iz obližnjeg manastira Hopovo) vibrira u mineralnoj slanosti i blagom zejtinjavom prizvuku tamjana što kao pamuk obavija svih 14 % alkohola čineći dodatnu punoću. Pomenuta gorkost fino lepi usne, a meka struktura vina uz nekako softane i bogate mlečne kiseline indirektno dočarava srednjevekovnu raskoš sprske vinske kulture u doba kada su ove freske nastale.

Za razliku od autohtone župske tamjanike, Zarić ne preza da jasno naznači kako je u boci tamjanika, tj Muscat blanc a petits grains ili Muscat Frontignan, gde je svih 500 plemenitih čokota od dva francuska superiorna klona posađeno u pravcu istok - zapad.

Definitvno spada u vina predviđena da se piju lagano sa uživanjem, a umesto hrane, iako ste nepušač, intenzivno poziva da zapalite dobru cigaru. Ova slast i ovo upečatljivo telo, prosto mame na greh.

nazad na vrh

Srodni tekstovi