Pinot Grigio 2019, Trivanović

Pinot Grigio 2019, Trivanović

Pinot grigio ili sivi pino je sve popularnija sorta grožđa na našim prostorima, koja laganim koracima krči put ka uspehu. Interesantna je činjenica da, do pre nekoliko godina, gotovo da nije bilo poznato da se vinarije u Srbiji bave sadnjom i proizvodnjom pino griđa, dok se danas i vinska publika i vinari sve više posvećuju ovoj sorti.

Iako pinot grigio pripada porodici Pinoa, jednoj od najstarijih vinskih porodica na svetu, stekla sam utisak kako je u Srbiji dolazilo do zadrške da li ćemo uspeti da se približimo veličini italijanskih vina koja se proizvode od ove sorte. Ipak, kako naša vinska kultura napreduje i širi se zadivljujućom brzinom, tako i vinogradari, vinari i enolozi sebi postavljaju sve više ciljeve i izlaze iz stereotipa šardonea i sovinjon blana.

Vinarija Trivanović je zapravo porodična vinarija sa tradicijom dugom preko pedeset godina, a uspeh i vinsku publiku je pridobila pre nekoliko godina. Kako su na poznatom internacionalnom ocenjivanju vina u Beču za svoj Pinot grigio 2018 dobili srebrnu medalju, tako se i u meni probudila želja da pratim rast i razvoj ovog vina i u narednim berbama.

Pinot grigio 2019 je mlado vino, svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, vrlo pokretljivo u čaši, dnevnom refleksijom i vinskim suzama koje su brze i elegantno se slivaju niz obod čaše. Intenzitet mirisa je zapanjujuće visok, mineralan, voćan, svež. Arome žute jabuke i kruške dominiraju na nosu, dok se u pozadini naziru citrusne note limuna, kore narandže, zatim breskve i pomalo tropike u vidu zelene banane. Maestralno su ukomponovane sa poljskim cvećem, a sve to objedinjeno svežinom, lepršavošću i mineralnim tonovima koje su karakteristika ove sorte.

Na ukusu je vino suvo, srednje punog tela, vrlo aromatično dok ostavlja utisak slasti uz široku paletu nota, pri čemu miris i ukus prave savršenu kompoziciju, pa se tako jabuke i kruške smenjuju naizmenično sa dinjom i breskvom, dok se kiseline prepisuju limunu. Vrlo citrusno i sočno, ispraćeno herbalnim tonovima nane. Genralno, vino odiše slašću koja se strukturno jako dobro nastavlja na povišene kiseline.

Berba 2019 je definitivno jako dobar naslednik prethodne, pri čemu se vidi napredak i posvećenost vinarije Trivanović. Poslužila bih ga u čaši za mlade sovinjone, na 10 stepeni Celzijusa, a kako je jako dobro struktuirano, preporučila bih ga kao aperitivno vino. Osim što govori samo za sebe, rado bih ga uparila sa grilovanim kozijim sirom prelivenim medom, a dobitna kombinacija bi bila kremasta pasta sa gamborima.

Činjenica da se od pino griđa u Srbiji prave sve bolja vina me posebno raduje, a vinarija Trivanović opravdava svoj uspeh na ocenjivanjima pri čemu kvalitetom svakako ukazuje da korača ka sve boljem rangiranju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi