Krstač, Plantaže

Krstač, Plantaže

Nema mnogo stvari koje vam odmah padnu na pamet kada neko pomene Krstač vinarije Plantaže. Market vino, vino za svaki dan, vino koje ne zahteva mnogo pažnje...

Što je sve i više nego tačno s obzirom na dobro poznatu istoriju etikete, a i mesta na kojima ga danas možete kupiti. Ono na šta bih stavio akcenat samo, je da ova etiketa definitivno nije za „svaki dan“ za nekoga ko tek počinje upoznavanje sa vinima.

Berbe koje sam našao u lokalnoj prodavnici su 2018. prvi put i 2016. drugi put. Kod berbe 2016. se već po karakterističnoj zlatno žutoj boji primećuje da je jako lepo sazrela u boci. Miris je srednje intenzivan sa ispred svega istaknutom aromom zrele breskve. Na ukusu je to zrela breskva takođe, sa prijatno dominantnom kiselinom na završnici ukusa. Vino je srednjeg tela, sa blago izraženim alkoholom. Pored vodeće aromatike zrele breskve, dodatni akcenat na vino stavlja jako lepa mineralnost koju nalazim na ukusu. Na tu sam mineralnost mislio kada sam napomenuo da ovo nije vino za one koji tek počinju upoznavanje sa vinskim svetom.

Što se berbe 2018. tiče, takođe zlatno žuta boja, samo sa slabijim intenzitetom. Na mirisu prilično zatvoreno u početku, ali se sa većim kontaktom vina sa kiseonikom i povećanjem temperature, dolazi do istih onih breskvi kao i u 2016. Međutim, ovde ih ne bih opisao kao zrele, dok se pored breskve naziru i citrusni tonovi u pozadini. Najviše kora pomorandže i grejpa. Na ukusu breskva takođe, sa prijatnom kiselinom i istom onom mineralnošću na završnici ukusa gde je i alkohol blago povišen. Ono što bih posebno naglasio za ovu berbu je to, da je boca probana u više navrata i da svoju aromatiku i strukturu drži i posle dve nedelje, što je za market vino ove cenovne kategorije i više nego iznenađujuće. Vino bih služio uz masnija mesa, pršut i masniju ribu.

U principu, voleo bih da obratite pažnju na berbe koje kupujete i da se trudite da pronađete što je moguće mlađu. Vinarije velikih kapaciteta definitivno o tome ne mogu da vode računa, a i trgovcima koji rade u maloprodaji to definitivno nije prioritet pri slaganju boca u rafove, pa ovaj savet kod belih vina niže i srednje cenovne kategorije najčešće važi generalno. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi