Fume Blanc 2018, Chateau Kamnik

Fume Blanc 2018, Chateau Kamnik

Iako je scena srpskih vina sve popularnija vinskoj publici, stekla sam utisak da vina koja nam dolaze iz Makedonije ništa manje interesovanja ne izazivaju kod naših gostiju.

Jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih vinarija na ovim prostorima svakako je Chateau Kamnik iz Makedonije koja je svoje verne ljubitelje pridobila odavno. Impozantne etikete, boce zatvorene voskom, pa i sam naziv Chateau – kriju u sebi neverovatan trud, ulaganje i požrtvovanost koja je pronašla svoj put i u Srbiji.

Prilično sam se obradovala degustaciji i analizi njihovog belog vina Fume Blanc 2018, s obzirom na to da nemamo prilike da sovinjon blan sa naših prostora često probamo u ovom „obliku“.

Sur lie metoda, ili metoda odležavanja i dozrevanja na talogu, primenjena je tokom proizvodnje ovog vina. U toku vinifikacije, odležavanje na talogu dešava se uglavnom u baricima, u trajanju od šest meseci do godinu dana kako bi se dobila određena punoća vina, otpornost na oksidaciju, redukciju kvasaca na sumpordioksid (SO2), kao i punija, zrelija i jača boja vina.

Zlatno žute boje sa zelenim odsjajem i kristalnom refleksijom, pretežno višeg viskoziteta i bez pojave taloga, ostavlja utisak elegancije u čaši što se vrlo brzo potvrđuje i na nosu.

Kako bih preciznije došla do razvijenih aroma, servirala sam ga u dve čaše – prva je čaša za mlade sovinjone, dok je druga bila Lehmannova, Grand Blanc koju koristim za barikirane. Iako je prvi utisak bio da je vinu potrebno vremena da se smiri i prodiše, u svakom slučaju se ovaj sovinjon brže otvorio u Grand Blanc čaši, pri čemu su se karakteristične sortne arome odmah ispoljile. Zeleno i belo voće, poput zelene jabuke, vinogradarske breskve, nesazrele kajsije, zatim izrazito specifičan miris presečene zelene paprike i pomalo crnog bibera, besprekorno je ukomponovan sa sofisticiranim mirisom bagremovog meda, štapa vanile i tek izrendanog cimeta.

Dominantne arome u čaši za mlade sovinjone više su se okrenule notama specifičnim za hrast. Kako je vino odležavalo šest meseci u francuskim baricima, slast koja se razvija pri svakom udahu jako asocira na vanilu, prženu kafu, sladić, dok se korijander provuče tek toliko da zagolica čula.

Srednje punog tela, visokog intenziteta ukusa koji se širi nepcima i ostavlja izrazito dugačku završnicu, vino predstavlja savršen sklad mineralnih nota razvijenih usred povišenih kiselina i dominantnih tropskih aroma. Na ukusu je vrlo izražen mango, banana, sve to propraćeno mirisom mora i sočnim taninima. Presečena zelena paprika i crni biber se na ukusu pojavljuju u naletima, za razliku od kremastih i elegantnih vanilastih tonova prisutnih u punom sjaju. Konačno, koštičavo voće poput badema i oraha upotpunjuje celokupan utisak o vinu, pa bih ga vrlo rado uparila sa pastom od gambora u belom sosu posutom orasima, lešnicima, sa dodatkom parmezana i rukole.

Iako nas letnji dani mame za gutljajem laganog i lepršavog belog vina, Kamnikov Fume Blanc 2018 predstavlja idealan spoj leta i kompleksnosti  sovinjon blana, pa bih ga rado preporučila za neke kasnije sate kada se u ovom vinu može uživati u potpunosti.

nazad na vrh

Srodni tekstovi